eur:
389.15
usd:
363.62
bux:
68165.89
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újra meg akarja szerezni a doktori címet Schmitt Pál - a nap hírei

Köztársasági elnökként áll ki igazáért, nem mond le posztjáról Schmitt Pál, aki újra meg akarja szerezni a doktori fokozatot. Kósa Lajos szerint nem változtak a Fidesz legalapvetőbb értékei az elmúlt 24 évben. A magyar találmányokat bemutató, Rubik-kockát formázó múzeum épülhet Budapesten.

Nem mond le az államfői posztról Schmitt Pál. A köztársasági elnök a közszolgálati televíziónak adott exkluzív interjúban úgy fogalmazott, nincs összefüggés a kisdoktori dolgozatáról hozott döntés és államfői hivatal között. Schmitt Pál azt mondta, hogy a lelkiismerete tiszta, kisdoktori értekezését legjobb tudása szerint írta meg, nem kívánta sajátjaként feltüntetni a felhasznált irodalmat. Az államfő arról is beszélt, elvárta volna, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa hallgassa meg őt is, mielőtt megfosztja húsz évvel ezelőtt szerzett kisdoktori címétől. Az államfő azt mondta: köztársasági elnökként áll ki az igazáért, és 70 évesen be fogja bizonyítani, hogy képes a mai elvárásoknak megfelelve újra megszerezni a doktorátust.

Átadta az Európai Bizottságnak a két folyamatban lévő kiemelt kötelezettségszegési eljárás ügyében készített hivatalos válaszát a kabinet. A bírák nyugdíjazásának és az adatvédelmi hatóság függetlenségének ügye mellett választ küldtek a jegybank és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos bizottsági vizsgálatra is. A kormány szerint már nincs akadálya, hogy Magyarország belátható időn belül megkezdje a hiteltárgyalásokat az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.

Az elmúlt 1100 év magyar szellemi teljesítményét bemutató múzeum épülhet a budapesti Rákóczi híd budai hídfőjénél. A Rubik-kockát formázó kiállítóközpont építése 2014-ben kezdődhet, és 2017-ben nyithatja meg kapuit - jelentette be Fürjes Balázs budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos Orbán Viktor miniszterelnök, Rubik Ernő feltaláló és Radnai Péter, a program ötletgazdája társaságában. A miniszterelnök azt mondta a kormány bízik abban, hogy az új, a világhírű találmányt idéző, a magyar szellemi teljesítményeket bemutató központ a 21. századi magyar újjászületés szimbóluma lesz.

Nem változtak a Fidesz legalapvetőbb értékei az elmúlt 24 évben a párt ügyvezető alelnöke szerint. Kósa Lajos a Fidesz születésnapi rendezvényén, a Bibó István Szakkollégium egykori fővárosi épületében azt mondta: a párt 1988-ban tenni vágyó, fiatal, radikalizmusra hajló egyetemistákból alakult, akik szabadságban, demokráciában szerettek volna élni. A rendezvényen több egykori alapító, köztük Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök is részt vett.

Néhány héten belül a kormány elé kerülhet az új Nemzeti alaptantervről szóló javaslat - közölte az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa az InfoRádióban elmondta: a tervezetet jelenlegi formájában támogatta a Közoktatás-politikai Tanács, illetve a most újjáalakult Országos Köznevelési Tanács. Az államtitkár úgy vélte: nem várható, hogy a pedagógus szakszervezetek változtatnának elutasító álláspontjukon, mert az érdekképviseletek szerinte politikai, és nem szakmai véleményt fogalmaztak meg az új Nemzeti alaptantervről.

Megkezdték a rezidensek által tavaly letétbe helyezett felmondólevelek megsemmisítését. A mintegy 2500 nyilatkozattal anyagi és munkakörülményeik javítását akarták elérni az egészségügyben dolgozók. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta: folytatni akarják a konstruktív és felelősségteljes párbeszédet a kormányzattal. A kabinet a múlt héten döntött az egészségügyi dolgozók bérrendezéséről. Ennek értelmében csaknem 86 ezer dolgozó bérét emelik meg.

Több mint 1600 gyógyszer ára változik vasárnaptól. Többségük, összesen 1099 készítmény ára átlagosan 18 százalékkal csökken. Mintegy félezer termék gyártója nem adott be árcsökkentési kérelmet, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint ezek a gyógyszerek helyettesíthetők azonos hatóanyagú, olcsóbb készítményekkel.

Fokozott ellenőrzést tart hétfőtől május 3-áig az adóhatóság a fővárosban és Pest megyében. Főként a kereskedelmi, vendéglátói tevékenységet folytató adózókat, a tavaszi és húsvéti szezonális termékeket árusító vállalkozásokat, a tojás-, az élelmiszer- és az italáru-forgalmazókat vizsgálják, emellett jelen lesznek a tavaszi rendezvényeken, fesztiválokon is.

Magára vállalta Marian Cozma megölését az utolsó szó jogán Raffael Sándor a Győri Ítélőtáblán. Az elsőrendű vádlott azt mondta: egyedül ő felelős a sportoló haláláért. A férfi azzal védekezett, hogy bántani akarta Marian Cozmát, nem megölni. Az ügyben április végén hirdet jogerős ítéletet a Győri Ítélőtábla.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×