eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Mit jelent az, hogy az államfő személye sérthetetlen?

Ha a köztársasági elnök lemond, akkor erről a parlamentnek is szavazni kell - mondta az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász. Lövétei István arról is beszélt, mit jelent az, hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen.

Büntetőjogi védelmet, a büntetőeljárás alóli mentességet és kiemelt személyi védelmet jelent az, hogy az államfő személye sérthetetlen - mondta az InfoRádiónak Lövétei István alkotmányjogász. Orbán Viktor kormányfő reggel a MR1-Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy a köztársasági elnökök helyzetét az alkotmány rendezi, amely egyértelműen fogalmaz, és azt mondja, hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen.

A védelem a tisztség viselésére irányul, vagyis köztársasági elnöki megbízatása tartalmára illeti meg a védelem, függetlenül attól, hogy mikor volt az a cselekmény, ami miatt eljárás indulhat ellene - fejtette ki az alkotmányjogász.

Lövétei István kiemelte: jogsértésnek számít, ha valaki más művéből, azt saját munkájának feltüntetve készít munkát, függetlenül a tudományosság elbírálásnak körülményeitől.

A megfelelő parlamenti eljárásban az országgyűlés dönthet a köztársasági elnöki tisztség alóli felmentésről, megfosztástól, de a szankcionáló intézkedéseknek megfelelő jogi alapjuk kell, hogy legyen. Vagyis ha bűncselekményt követ el az államfő, akkor ugyan büntetőjogi védelmet élvez, de a parlamentnek ilyenkor meg kell fosztania a megbízatásától, ugyanakkor ez nem tekinthető lemondatásnak - hangsúlyozta Lövétei István.

Ha a köztársasági elnök lemond, akkor erről a parlamentnek is szavazni kell. A köztársasági elnöki megbízatás megszűnésével a parlament elnöke veszi át ideiglenes jelleggel a funkciókat - közölte az alkotmányjogász. Hozzátette: ha a parlament nem fogadja el a lemondását, akkor az államfő még meggondolhatja magát, ám ha mégis le akar mondani, megszűnik a megbízatása.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×