eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Így ismerkedhetnek az uniós ügyekkel a diákok

Magyarországon tizedik alkalommal tartják meg középiskolásoknak az Európai Parlament Modell Nemzeti Ülését. Csapodi Zoltán koordinátor elmondta, a hatnapos rendezvényen a diákok az igazi Európai Parlament munkájához hasonlóan bizottságokban dolgoznak, és vitatnak meg olyan kérdéseket, amelyekkel Brüsszel is foglalkozik.

A mozgalom az 1990-es években Hollandiából indult azzal a céllal, hogy a középiskolás diákokat közelebb hozza az Európai Unió működésének megértéséhez az integrációs kérdések tanulmányozásával. Magyarországra 2002-ben érkezett, most a tizedik alkalommal tartják meg az Európai Parlament Modell Nemzeti Ülését - közölte az InfoRádióval Csapodi Zoltán koordinátor.

A rendezvényen tíz iskola diákjai vesznek részt, akik tíz bizottságban tíz európai kérdést tárgyalnak meg. A génmódosított élelmiszerek és az elektronikus útdíj lehetséges bevezetése mellett a Balkán további integrációjának ügye is szóba kerül - fejtette ki.

Csapodi Zoltán hozzátette: csak az egyik iskola diákjai képviselik a magyar álláspontot, a többiek más tagállamok érdekeit képviselve érvelnek. Két nap alatt készülnek el a határozati javaslatok, majd az egyeztetés után a módosító indítványok beterjesztésével a plenáris ülésén vitatják meg a kérdéseket.

A legjobb diákok nemzetközi szinten is képviselhetik Magyarország érdekeit - közölte.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×