eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Döntött a kormány az egészségügyi bérrendezésről

A szakmai szervezetekkel történt egyeztetést követően megszületett a kormánydöntés az egészségügyi ágazatban foglalkoztatottak élet-és munkakörülményeinek javítását szolgáló intézkedésekről - derül ki a kormányszóvivői iroda tájékoztatójából. A döntés részleteit sajtótájékoztató keretében ismerteti a kormány, amelyen részt vesz Giró-Szász András kormányszóvivő, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

"Az egészségügyi ágazatban foglalkoztatottak élet-és munkakörülményeinek javítása érdekében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága az elmúlt hónapokban széleskörű és konstruktív egyeztetéseket tartott az érdekképviseleti szervezetekkel. Az egyeztetések eredményeként megszületett kormánydöntésről a Miniszterelnökség és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közös sajtótájékoztatót tart" - olvasható a Kormányszóvivői Iroda meghívójában.

A konkrét intézkedésekről szóló bejelentéseket óriási várakozás előzi meg, hiszen az érdekképviseleti szervek a kormány döntésétől tették függővé tiltakozó akcióikat. A mostani beharangozó alapján úgy tűnik, hogy sikerült megállapodni, vagyis a kormány kezelni igyekszik a humán-erőforrás krízist, és ezzel csillapítani az ijesztő méreteket öltő orvoselvándorlást.

A Magyar Rezidensszövetség december utolsó napjaiban döntött arról, hogy elhalasztják a fiatal orvosok letétbe helyezett felmondóleveleinek aktiválását. Papp Magor, a Rezidensszövetség elnöke akkor annyit árult el, hogy "a teljes orvostársadalmat érintő alapbérrendezésre vonatkozó ajánlatot kaptak a Magyar Rezidens Szövetség vezetői".

A kormány bérrendezési terveiről Szócska Miklós államtitkár legutóbb egy hónappal ezelőtt beszélt, amikor azt mondta, hogy "az idén az ágazati bérfejlesztés első lépésére tudnak vállalkozni". Ehhez három forrás áll rendelkezésre: a népegészségügyi termékadó bevételei, az uniós emberi erőforrás fejlesztési programok forrásai, továbbá a hatékonysági intézkedésekből kinyerhető források - tette hozzá.

Ezt megelőzően olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a 29 ezer orvosból 18 ezren számíthatnak átlagosan bruttó 57 ezer forintos béremelésre, az emelésből azonban kimaradnak a felnőtt- és gyermekorvosi és a fogászati alapellátásban dolgozók.

Ezt követően a háziorvosok is elégedetlenségüknek adtak hangot, és egy héttel ezelőtt jelezték: bértárgyalást szeretnének, különben tiltakozó akcióba kezdenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×