eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A bírósági és az egyházügyi törvényt bírálja a Velencei Bizottság - a nap hírei

A bírósági törvény további módosítását sürgeti a Velencei Bizottság. Elfogadta az árfolyamrögzítés új szabályairól szóló törvényt az Országgyűlés. Szerdán ismét drágulnak az üzemanyagok.

A Velencei Bizottság szerint nemcsak az igazságszolgáltatás szervezetére vonatkozó európai normáknak mondanak ellent, hanem a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülése szempontjából is problematikusak a magyar bírósági reform lényeges elemei. A strasbourgi székhelyű Európa Tanács égisze alatt működő testület álláspontjának számos eleme már korábban ismeretessé vált. A magyar kormány ezek alapján már a múlt pénteken javasolta az Országgyűlésnek a bíróságokról, valamint a bírákról szóló törvény módosítását. A Velencei Bizottság szakvéleményében a többi között az Országos Bírói Hivatal elnökének jogkörét kifogásolja, emellett úgy véli, hogy a bírák korai nyugdíjazására vonatkozó szabályokat is meg kellene változtatni. A testület a magyar egyházügyi törvényt összességében megfelelőnek tartja, de úgy ítéli meg, hogy a jogszabály túlzó, valamint önkényes kritériumokat támaszt az egyházként való elismeréshez.

Újraszabályozták az árfolyamrögzítést

Elfogadta az árfolyamrögzítés új szabályairól szóló törvényt az Országgyűlés. A jogszabály szerint az árfolyamgátat azok igényelhetik, akik legfeljebb 20 millió forintos értékben adósodtak el. A kormány eredeti javaslatában az árfolyamrögzítés lehetőségét a jelzáloggal terhelt ingatlannak a kölcsön felvételekori értékéhez kötötték. A parlament arról is határozott, hogy a bankok augusztus 31-éig kötelesek forintra váltani a tartósan nem fizetők devizahitelét. Esetükben - a kormány és a bankszövetség megállapodásának megfelelően - a pénzintézeteknek a forintra váltás napján el kell engedniük a követelés negyedét.

Bizottság vizsgálhatja a kommunizmus bűneit

A kommunista rendszer bűneit feltáró Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozását javasolja a kormánynak a Fidesz-KDNP-frakciószövetség. A képviselőcsoport arra kéri a kabinetet, hogy május 15-ig dolgozza ki a bizottság működtetéséhez szükséges jogszabályokat. Lázár János frakcióvezető elmondta: a testület feladata a többi között az lesz, hogy megnevezze a kommunista diktatúra vezetőit, és azt, hogy kit, milyen felelősség terhel.

Hatékony lakásprogramot sürget az MSZP


Hatékony bérlakásprogram kidolgozására szólítja fel a kormányt az MSZP, a bajba jutott devizahitelesek Ócsára költöztetése helyett. Korózs Lajos, az ellenzéki párt elnökségi tagja az InfoRádiónak elmondta: a Pest megyei településre tervezett 500 ház felépítéséhez szükséges 22 milliárd forintból mintegy 3500 olyan, akár kényszerértékesítésre kijelölt lakást lehetne vásárolni a rászorulóknak, amelyek az ócsai helyszínnel ellentétben integrált környezetben, és nem félreeső helyen vannak. A Pest megyei Ócsát korábban a Belügyminisztérium javasolta a szociális családiház-építési program első helyszínének, a tervezett ötszáz közül az első nyolcvan ház építését márciusban kellett volna elkezdeni.

Nem áll le a BKV


Megkapta a BKV-tól az öt milliárd forintos követelését az UniCredit Bank. Sipos József, a bank szóvivője elmondta: a közlekedési cégnek hitelező hét bank további egyeztetéseket folytat Tarlós István főpolgármesterrel a finanszírozásról, és várhatóan a szerdai kormányülésen is szóba kerül a téma.

Ismét emelkedik az üzemanyagok ára

Bruttó öt forinttal emeli a 95-ös benzin és négy forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol; a benzin ára ezzel új csúcsot ér el. Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak elmondta: a drágulással egy liter benzin átlagosan 440-441, a dízel 444-445 forintba kerül majd. Az autósok 20-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Lemondott a görög pénzügyminiszter

Görögországban lemondott posztjáról a pénzügyminiszter, akit a hét végén a görög szocialisták elnökévé választottak. Evangelosz Venizelosz azt mondta: teljes erejét a párt újjászervezésének és a küszöbön álló választási hadjáratnak akarja szentelni. A szocialista párt, amely 2009-ben még nagy fölénnyel nyerte meg a parlamenti választásokat, az utóbbi hónapok válsága következtében rendkívül népszerűtlenné vált. Görögországban, ahol az év végén megalakult nemzeti egységkormány fél évre vállalta a súlyos gazdasági és pénzügyi válsággal küzdő ország irányítását, legkésőbb május 6-án rendeznek előre hozott parlamenti választásokat.

Nem először támadott a toulouse-i merénylő


Franciaországban ugyanazt a motort és fegyvert használták a Toulouse-ban és a Montaubanban végrehajtott merényleteknél - közölték rendőrségi források. A hatóságok azt feltételezik, hogy ugyanaz az ismeretlen lőtt le négy embert egy zsidó iskola előtt Toulouse-ban, aki egy héttel ezelőtt ugyanebben a városban megölt egy szolgálaton kívüli tiszthelyettest, néhány nappal később pedig a szomszédos Montaubanban három színes bőrű katonát. A toulouse-i lövöldözést Nicolas Sarkozy francia államfő nemzeti tragédiának nevezte. A történtek miatt valamennyi elnökjelölt felfüggesztette választási kampányát Franciaországban.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×