eur:
390.92
usd:
365.76
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Esterházy Jánosra emlékeztek Budapesten - a nap hírei

Esterházy János felvidéki magyar mártír politikusra emlékeztek Budapesten. Továbbra is a kormány leváltását tartja legfontosabb feladatának az MSZP. Berlinben Joachim Gauckot választotta meg német államfőnek a szövetségi közgyűlés. A nap hírei 2012. március 18-án, vasárnap.

A Külügyminisztérium államtitkára szerint nem lehet különbséget tenni a különböző diktatúrák, így a nácizmus és a kommunizmus között, mert ez a kettős mérce kikezdi az európai integráció értékalapját. Németh Zsolt a Budapesten rendezett Esterházy János-emlékünnepségen Raoul Wallenberg svéd diplomatához hasonlította a felvidéki magyar mártír politikust. Hangsúlyozta: mindketten embereket mentettek a nemzeti szocializmustól, majd a szovjet szocializmus áldozatai lettek. Esterházy János volt a szlovák parlament egyetlen képviselője, aki 1942-ben a zsidóság kitelepítéséről szóló törvény ellen szavazott. A szovjet titkosszolgálat, majd a csehszlovák hatóságok egyebek között azért hurcolták meg, mert elítélte a szovjetek által 1940-ben elkövetett katyni vérengzést. Esterházy János 1957 márciusában egy morvaországi börtönben halt meg. 

Szájer József szerint az igazságért való küzdelem nem ért véget, mert ma is vannak, akik jelentéktelenné próbálják tenni a mártír Bauer Sándor emlékét. A fideszes európai parlamenti képviselő erről Bauer Sándor szobrának avatásán beszélt a józsefvárosi Mátyás téren. A 17 éves autószerelő-tanuló Bauer Sándor 1969. január 20-án a szovjet megszállás ellen tiltakozva a nemzeti múzeum kertjében felgyújtotta magát.

Továbbra is a kormány leváltását tartja legfontosabb feladatának az MSZP. Mesterházy Attila pártelnök a távirati irodához eljuttatott levelében azt írja: miközben a kormányfő március 15-i ünnepi beszédében a szabadság hiányáról beszélt, csaknem két éve szisztematikusan rombolja a szabadság intézményeit. A szocialista politikus szerint a kabinet politikája szűkíti Magyarország pénzügyi, gazdasági, diplomáciai mozgásterét, és a kormányváltás óta növelte az államadósságot.  

Egyeztetést kezdeményez a nyugdíjasszervezetekkel az LMP a párt népszavazási aláírásgyűjtésével kapcsolatban - közölte Vágó Gábor, a párt országgyűlési képviselője. Emlékeztetett arra: hónapokkal ezelőtt benyújtották az Alkotmánybírósághoz a nyugdíjak biztonságáról szóló kérdéseiket, köztük azt, amely alapján a korábban jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultságot nem lehetne elvonni. Az LMP már zajló aláírásgyűjtő akciójával kapcsolatban Vágó Gábor elmondta, hogy eddig mintegy 64 ezer aláírás gyűlt össze a munkavállalói jogok és az oktatás kérdéskörében.

Elutasítja Görögország kilépését az euróövezetből az unió regionális biztosa. Johannes Hahn a Die Presse című osztrák lapnak nyilatkozva nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy minden érintettnek könnyebb lenne, ha Görögország elhagyná a valutauniót. Az osztrák politikus hangsúlyozta: az Európai Unónak most először vannak olyan eszközei, amelyekkel strukturális átalakításokra kényszerítheti a nemzeti kormányokat. Az uniós biztos az interjúban kiállt a Magyarország ellen indult túlzottdeficit-eljárás mellett.

Berlinben megválasztotta német államfőnek Joachim Gauckot a szövetségi közgyűlés. Az evangélikus lelkész, egykori keletnémet polgárjogi harcos, a konzervatív-liberális kormánykoalíció, illetve az ellenzéki szociáldemokraták és Zöldek közös jelöltje 991 szavazatot kapott az 1240 tagú testületben. Az 1940-ben született, pártonkívüli Joachim Gauck szűk két éven belül a harmadik német államfő, sorrendben pedig a tizennegyedik. Elődje, Christian Wulff február 17-én mondott le, miután a hannoveri ügyészség mentelmi joga felfüggesztését kérte korrupció gyanúja miatt.

Görögország után Portugália is csődközelbe kerülhet - mondta a német Der Spiegel magazinnak a PIMCO befektetési alap igazgatója. Mohamed El-Erian szerint Lisszabonnak is szüksége lehet hamarosan egy második mentőcsomagra, ez pedig megrendítheti a piac bizalmát. A szakember szerint a befektetők attól tartanak, hogy görög mintára Portugáliában is magánbefektetői kötvénycserére kerülhet sor. A görög szuverén kötvénycserével a hitelezők több mint 70 százalékos veszteséget szenvedtek el.

Montenegró fővárosában több mint 10 ezren tüntettek a nehéz gazdasági helyzet miatt. A demonstrálók távozásra szólították fel a kormányt, ha az - mint mondták - továbbra is az oligarchák érdekeit akarja védeni. A szakszervezetek, civil és diákszervezetek felhívására rendezett megmozdulást az áramdíj, az üzemanyagárak, a telefon- és internetszolgáltatás díjainak emelkedése miatt tartották meg. A résztvevők követelték a korrupciógyanús privatizációs szerződések felülvizsgálatát és felbontását, a felelősök felkutatását. Igor Luksic montenegrói kormányfő korábban azt mondta: megérti, ha a nehéz megélhetés miatt megmozdulásokat rendeznek, de nincs olyan ország Európában, ahol ne tüntetnének a jelenlegi gazdasági helyzet miatt.

Korlátozná az arab-öbölbeli légitársaságok európai terjeszkedését a német Lufthansa. Christoph Franz, a légitársaság vezérigazgatója a Wirtschaftswoche című gazdasági hetilapnak azt mondta: a német kormánynak a többi uniós tagállammal egyeztetve megfelelő intézkedéseket kellene hoznia a terjeszkedés megfékezésére. Christoph Franz felhívta a figyelmet arra, hogy Düsseldorfból az Emirates légitársaság már több utast szállít az ázsiai feltörekvő régiókba, mint a Lufthansa. A második legnagyobb német légitársaság, az Air Berlin résztulajdonosa, az Egyesült Arab Emirátusok nemzeti légitársaságaként működő Ethiad is lendületesen növeli európai forgalmát.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×