eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Elhunyt a kopt keresztény egyházfő - hírösszefoglaló

A külügyi államtitkár szerint már csak kisebb módosításokra lehet szükség az államháztartási hiány csökkentéséhez. A Velencei Bizottság szerint nem felel meg az európai normáknak a jelenlegi magyar bírósági törvény. Elhunyt III. Senuda, kopt keresztény egyházfő. A nap legfontosabb hírei március 17-én.

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint már csak kisebb módosításokra lehet szükség az államháztartási hiány csökkentéséhez. Németh Zsolt a Berliner Zeitungnak azt mondta: a kormány már meghozta az alapvető, helyes döntéseket a deficit mérsékléséhez. Az államtitkár úgy vélte: ezt következő helyzetértékelő elemzésében az Európai Unió is belátja, és leállítja a Budapest ellen indított eljárást. Németh Zsolt azzal összefüggésben, hogy Spanyolországnak a pénzügyminiszterek a tervezettnél nagyobb hiányt engedélyeztek, hangsúlyozta: a közösségnek el kell kerülnie a kettős mérce alkalmazását. Kiemelte: Magyarország kész a bírálatok megvitatására, de túlzott vádaskodást nem fogad el.

Elfogadta a kifogásolt magyar jogszabályokkal kapcsolatos két módosított véleménytervezetet a Velencei Bizottság. A testület titkára azt mondta: a bírósági törvényről kritikus véleményt fogalmaztak meg, mert az - jelenlegi formájában - nem felel meg az európai normáknak, míg az egyházakra és a vallásszabadságra vonatkozó jogszabályt általánosságban elfogadhatónak találták. Thomas Markert ugyanakkor üdvözölte, hogy a magyar kormány pénteken már benyújtotta a bírósági törvény módosításáról szóló javaslatát. Emlékeztetett arra, hogy az eredeti jogszabályban elsősorban az Országos Bírósági Hivatal elnökének túlzott hatáskörét kifogásolták. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tegnapi közlése szerint a bírósági törvény módosításánál figyelembe vették a Velencei Bizottság észvételeit.

Európai érdeknek tartja Magyarország pénzügyi stabilitását a Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke. Kovács Árpád Zalaegerszegen, a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján arról is beszélt: a gazdasági válság igazolta, hogy a hitelből, vagyonfelélésből finanszírozott jóléti társadalmi modell fenntarthatatlan. Hangsúlyozta: gazdasági alapok nélkül nem lehetséges a szociális jólét, a társadalmi béke megőrzése.

A Portfolio.hu szerint tovább drágulhatnak az üzemanyagok. Az A gazdasági portál előrejelzésében újabb, literenként 2-3 forintos áremelkedést valószínűsít. Az elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy míg a héten a forint árfolyamának gyengülése miatt drágult a 95-ös benzin és a gázolaj, ez jövő szerdán a finomított termékárak emelkedése miatt következhet be.

Vasárnap dönt a bíróság annak a férfinak az előzetes letartóztatásáról, aki a gyanú szerint egy vadászt megölt, társát pedig súlyosan megsebesítette. A megtámadottak a baranyai Magyarlukafa és Vásárosbérc között, egy elejtett szarvas közelében bukkantak az orvvadász nyomára, kérdőre akarták vonni, ezért üldözőbe vették. A férfi menekülés közben nyitott tüzet a vadászokra. A rendőrök a helyszín közelében fogták el a feltételezett elkövetőt.

Több mint száz gárdista tett esküt a fővárosi Hősök terén a Magyar Nemzeti Gárda ma rendezett, március 15-i ünnepi rendezvényén. A teret rendőrök zárták körbe az esemény idejére. A Szépművészeti Múzeumnál ellentüntetést tartottak, de a rendőröknek nem kellett beavatkozniuk.

A budapesti és az országos napi melegrekord is megdőlt szombaton. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte: Pestszentlőrincen 22 fok volt, a korábbi rekordot szintén itt mérték 2005-ben, akkor egy tizedfokkal volt alacsonyabb a hőmérséklet. Baján 24 és fél fok volt ma, a korábbi országos napi rekordot Sopronban és Szentgotthárdon mérték, akkor 23,2 Celsius-fok volt.

Mauritániában vették őrizetbe Moammer Kadhafi néhai líbiai diktátor kémfőnökét. A tripoli vezetés és Párizs is kérte a 62 éves férfi kiadatását, de az ügyben még nincs döntés. A volt kémfőnököt a Nemzetközi Büntetőbíróság is körözi, és Moammer Kadhafi egyik fiával együtt emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolja.

Fehéroroszországban kivégezték a minszki metrórobbantás miatt halálra ítélt két férfit. Az ítélet végrehajtását a hatóságok levélben tudatták a családokkal. Tavaly áprilisban 15 halálos áldozatot és több mint 200 sebesültet követelt a detonáció.

Elhunyt III. Senuda, a kopt keresztény egyház feje - közölte az egyházi vezető politikai tanácsadója. III. Senudát 88 éves korában, Egyiptomban érte a halál. Az egyházfő a közelmúltban tért vissza egy külföldi gyógykezelésről

Meghalt a náci háborús bűnök miatt elítélt John Demjanjuk. A 91 éves ukrán születésű férfi egy bajorországi idősotthonban halt meg. John Demjanjukot tavaly májusban öt év börtönbüntetésre ítélte a müncheni tartományi bíróság, mert a sobibóri haláltáborban őrként mintegy 25 ezer zsidó meggyilkolásában vett részt bűnsegédként. Az ítélet végrehajtását a vádlott rossz egészségi állapota miatt felfüggesztették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×