eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Nem változhat a honvédelmi tárca költségvetése - lapszemle

Ebben a ciklusban már nem nőhet, de nem is csökkenhet a Honvédelmi Minisztérium és intézményei, illetve a Magyar Honvédség költségvetése - írja a Magyar Nemzet egy kormányhatározatra hivatkozva.

2016-tól évente a GDP 0,1 százalékával kell növelni a védelmi kiadásokat, hogy 2022-re elérhessék a nemzeti össztermék 1,39 százalékát. A lap azt írta, mivel a honvédelemre szánt kiadások a NATO-csatlakozás óta nem érték el a szövetség által elvárt szintet, a GDP két százalékát, az Orbán-kormány úgy döntött, hogy tovább nem csökkentik, a következő tíz évben pedig a duplájára növelik a HM költségvetését.

Az Index arról ír, hogy romokban áll néhány méregdrágán felújított vasútállomás. Öt évvel ezelőtt több mint 1,1 milliárd forintból újított fel két érdi vasútállomást és épített egy új megállót a XXII. kerületben a MÁV. Azóta a vandálok a három megállót jóformán szétkapták: a lifteket, utastájékoztató táblákat, szemeteseket szétverték, a falakat összefújták. A vasúttársaság szerint a felújításnál a térfigyelő kamerák kihelyezése azért maradt el, mert azt az uniós forrásból nem lehetett finanszírozni, de több év után most mégis elgondolkodnak ezek kiépítésén.

A vízkezelési anyagok gyártási és kereskedelmi bázisát hozza létre az osztrák vegyipari Donau Chemie vállalat Kazincbarcikán - olvasható a Napi Gazdaságban. A beruházás 5,5-6 millió euró lesz. Franz Geiger, a Donau Chemie AG vezérigazgatója a lapnak nyilatkozva azt mondta: elsősorban a régiós vízügyi fejlesztések vegyszerigényét kiszolgáló gyártóbázist hoznak létre a BorsodChem kazincbarcikai telephelyén. A vállalat magyarországi leánycége, a Donauchem Vegyipari Kft. mintegy 5 ezer négyzetméteres területet bérel a BorsodChemtől, az üzem 2013 elején kezdheti meg működését.

A Portfolio.hu arról ír, hogy heteken belül eléri a háromszázezret a kibocsátott SZÉP Kártyák száma. A legfrissebb március eleji adatok szerint több mint 270 ezer munkavállalónak van már elektronikus utalványkártyája. A Nemzeti Üdülési Szolgálat és a három pénzintézet által rendelt friss piackutatás eredményei szerint a megkérdezett munkavállalók 43 százaléka részesül az idén béren kívüli juttatásban. Azok közül, akik ma nem kapnak cafeteriát, a legtöbben a SZÉP Kártyát választanák.

A Pénzcentrumon arról olvashatnak, hogy a munkavállalók jelentős része nem kapott idén fizetésemelést - derül ki az olvasók körében végzett felmérésből. A csaknem 7700 szavazó 38 százaléka úgy válaszolt, hogy nem emelkedett idén a bruttó bére, és emiatt csökkent is a nettó keresete. A Pénzcentrum kalkulátorával az olvasó kiszámolhatja, mennyi marad a zsebében a fizetésből idén.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×