eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Tabajdi: Elfogadhatatlan a magyar kohéziós támogatás felfüggesztési javaslata

Elfogadhatatlannak és méltánytalannak nevezte Tabajdi Csaba magyar szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy függesszenek fel csaknem 500 millió euró kohéziós - felzárkóztatási - uniós támogatást Magyarország esetében.

Tabajdi hétfőn késő este, az EP strasbourgi plenáris ülésén, az úgynevezett egyperces felszólalások között adott hangot ezen álláspontjának.

Az uniós tagállami kormányok pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben döntenek az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény indítványáról, amelyet Olli Rehn gazdasági-pénzügyi bizottsági alelnök azzal az aggodalommal indokolt, hogy brüsszeli számítások szerint jövőre Magyarország költségvetési hiánya újra túllépheti a 3 százalékos határt.

"Fontos összeurópai kérdés, hogy szabad-e a kohéziós támogatások megvonásával büntetni azokat az országokat, amelyek amúgy is nehéz költségvetési és gazdasági helyzetben vannak" - mondta az MSZP EP-delegációjának vezetője.

A pénzügyi fegyelmet - tette hozzá - minden kormánynak be kell tartania, "de még ha egy kormány meg is érdemli a szankciókat, a kohéziós politika forrásainak megvonása az önkormányzatokat, a régiókat, a vállalkozásokat, a lakosságot bünteti, ezért is igazságtalan" - vélekedett.

Tabajdi Csaba feltette a kérdést, hogy az Európai Bizottság vajon ugyanígy meg kívánja-e büntetni Spanyolországot is a túlzottdeficit-eljárás keretében.

"Félreértés ne legyen: nem Spanyolország megbüntetését szeretném, éppen ellenkezőleg" - hangsúlyozta.

Hangot adott azon aggodalmának, hogy a pénzügyminiszterek tanácsának keddi ülésén "sem lesz több gazdasági ésszerűség és politikai bölcsesség, mint az Európai Bizottság korábbi döntésekor".

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×