eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Brüsszel már májusban visszavonhatja a felfüggesztést

A BruxInfo szakértője nem zárja ki, hogy akár már májusban visszavonják a Magyarországnak járó kohéziós támogatások felfüggesztéséről szóló döntést. Gyévai Zoltán azt mondta: újabb lépéseket is kell hozni a kormánynak, valamint a Széll Kálmán-terv további pontosításával is elérhető a cél.

Az uniós országok pénzügyminisztereinek vitáját alapvetően meghatározta az a hétfői döntés, hogy spanyolok számára enyhítik a hiánycélt. Ezek után többen úgy vélték, nem tehetik meg, hogy a magyarokat üres kézzel hagyják távozni, miközben az eredeti javaslatot is támogatni kell. Így született meg az az eredmény, hogy Magyarország nem szeptember 13-ig kell várni a döntésre a kohéziós alapok felfüggesztéséről, hanem ez legkésőbb június 22-ig megtörténhet - mondta az InfoRádiónak a BruxInfo szakértője.

Gyévai Zoltán kiemelte: a politikusok szerint Magyarország már most is felkészültnek érzi magát arra, hogy megfeleljen a kritériumoknak. Matolcsy György azt ígérte meg, hogy az április 15-én benyújtandó, frissített konvergenciaprogramban a kormány igyekszik az elvárt kiigazításokat bejelenteni - emlékeztetett.

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy a februárban bejelentett intézkedéseket ki kell bontani, azokat tényekkel kell alátámasztani, és további lépéseket is kell hozni. Brüsszel szerint a Széll Kálmán-terv további pontosításával is elérhető a cél - fejtette ki az elemző.

Gyévai Zoltán szerint lehetséges, hogy a június 22-ig sem kell várni, az sem kizárt, hogy már májusban visszavonják a felfüggesztésről szóló döntést.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×