eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Prőhle: Konkrét tartalmi kérdésekről essen szó

Prőhle Gergely egy berlini vitán hétfőn arról beszélt: a magyar kormány fontosnak tartja, hogy ne pusztán "a demokrácia általános állapotáról filozofáljon" a nemzetközi közvélemény, hanem konkrét tartalmi kérdésekről essen szó.

A Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára "A demokrácia hanyatlása vagy a nemzet felemelkedése?" című eszmecserén fejtette ki nézeteit a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) fórumán. Ezzel a rendezvénnyel kezdődött a berlini székhelyű tekintélyes kutatóintézet vitasorozata Magyarországról.

Prőhle Gergely a vita után elmondta: az eseményen hangsúlyozta, hogy "komolyan kell venni a Velencei Bizottság és az Európai Bizottság véleményét, és egyben ügyelni kell arra, hogy a politikailag motivált, és ezért olykor túlzó kritikát elválasszuk a konkrét jogszabályok jogilag megalapozott kifogásolásától".

A magyar külpolitika és a magyar gazdaság szempontjából kulcsfontosságú a Németországhoz fűződő viszony - mondta, hozzátéve, a kormányzat minden józan véleményre figyel.

Fontos azonban, hogy túlzások, a szélsőséges szóhasználat miatt a mégoly megalapozott kritika ne veszítsen hitelességéből.

"Nem könnyű megérteni a magyarországi helyzetet, de nem lehetetlen" - mondta Prőhle Gergely.

A rendezvénysorozatot megnyitó hétfői vitát több mint százan követték a DGAP berlini székházában, ami a Magyarországhoz hasonló méretű országokról szóló pódiumbeszélgetések átlagos látogatószámát tekintve igen jelentős érdeklődést fejez ki - mondta az MTI-nek Gereon Schuch, a német kormánnyal, illetve a német minisztériumokkal szoros munkakapcsolatban álló intézet Magyarországgal foglalkozó kutatója.

A vitán részt vett Ungváry Krisztián történész is, akit az MTI a késő esti órákig nem tudott elérni.

A nemzetközileg elismert, független elemző intézet a következő időszakban 6-8 hetente tart nyilvános vitát a magyarországi változások egy-egy csomópontja köré szervezve, így terítékre kerül a belpolitika, az alkotmányreform, a gazdaságpolitika és a médiapolitika is.

A DGAP szerint szakszerű, higgadt, az érzelmek helyett az érvekre koncentráló vitákon keresztül célszerű próbálkozni a magyarországi helyzet értelmezésével, és a vitatott kérdéseket valamennyi releváns szemszögből meg kell világítani. E megközelítés alapján a berlini pódiumbeszélgetésekre meghívnak szereplőket a kormányzat, illetve a "Fidesz köreiből", valamint az ellenzék oldaláról, és invitálnak független megfigyelőket is - tájékoztatta az MTI-t Gereon Schuch.

"Magyarország Orbán Viktor kormányra kerülése óta szinte folyamatosan szerepel a német sajtóban, és a legtöbbször negatív értelemben" - mondta a kutató, hangsúlyozva, hogy a magyarországi változások megértéshez nem elég a médiában zajló, indulatoktól fűtött és leegyszerűsítő politikai fordulatokkal átszőtt diskurzus. A DGAP ezért szervezi a vitasorozatot, remélve, hogy a vitát sikerül átterelni az észérvek vidékére.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×