eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Bárándy Gergely: Maradi az új büntető kódex felfogása

Az MSZP szerint maradi az új büntető törvénykönyv (Btk.) tervezetének felfogása, amely elavult szemléletű szigorítások sorát tartalmazza.

Bárándy Gergely országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: nem az esetenként indokolt, hanem a válogatás nélküli, szinte minden bűncselekménytípusra kiterjedő szigorítást ellenzik.

Kifogásolta, hogy a kormány egyre több esetben írja elő kötelezően a bírói döntések tartalmát, vagyis szűkíti az ítélkezők mérlegelési jogát, például a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre és a jogos védelemre vonatkozó szabályoknál.

A szocialista politikus helyesnek ítélte, hogy a kabinet ezúttal lehetőséget adott a pártoknak és a szakmai szervezeteknek, hogy véleményezzék az új büntető kódex tervezetét, még ha kevésnek tartotta is a rendelkezésükre álló időt.

Kiemelte, hogy a jogszabálytervezet inkább egy nagyobb terjedelmű módosításra utal, mintsem egy új törvénykönyvre, hiszen a hatályos Btk. csaknem 90 százaléka változatlan marad, amit üdvözlendő mértéktartásnak nevezett. Hangsúlyozta azonban, hogy a jobboldali parlamenti többség az általa legfontosabbnak tartott változásokat az elmúlt két évben már életbe léptette.

Bírálta, hogy a Btk.-tervezet számos esetben elmossa a különbséget a bűnismétlő és az első bűntényes elkövetők, illetve a súlyos és a bagatell bűncselekmények között.

Az MSZP javaslatait összegezve közölte: szeretnék elérni, hogy hagyják el a tervezetből a bírók mérlegelési jogát szűkítő, a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kötelező alkalmazásáról szóló rendelkezéseket; hogy több, ma még bűntettként kezelt cselekményt utaljanak a szabálysértési jog hatálya alá; hogy mellőzzék a határozatlan idejű kényszergyógykezelés lehetőségét, illetve hogy tartsák meg a részben felfüggesztett szabadságvesztés intézményét.

Bárándy Gergely elmondta: a jogos védelem kiterjesztésével egyetértenek, de ellenzik, hogy ezekben az esetekben a Btk. előírja a bírói döntések tartalmát.

A kormány február 8-án hozta nyilvánosságra az Btk. szakmai tervezetét, és elindította a társadalmi egyeztetést. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár akkor elmondta: az új kódex március végén kerülhet a kormány elé, a parlamenti vita legkorábban áprilisban kezdődhet, és a Ház várhatóan még a tavaszi ülésszak alatt el is fogadja az új jogszabályt, amely 2013. július 1-jén lépne hatályba.

A tervezet szigorítaná a hivatalos, valamint a közfeladatot ellátó személyek - így például a pedagógusok és a mentősök - elleni erőszak megítélését, és szigorúbb büntetés várhat a visszaesőkre, továbbá a súlyos erőszakos, személy elleni bűncselekmények elkövetőire is.

Az új Btk. emellett erőteljesebb önvédelemre adna lehetősége azokban az esetekben, amikor a megtámadott ember joggal feltételezi, hogy a támadás akár az élete ellen is irányulhat.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×