INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Két témában gyorsítja Brüsszel a kötelezettségszegési eljárást

Infostart / InfoRádió
Két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében - az Európai Bizottság folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól.

A vita tényekre alapozódott - hangzott el a Bizottság brüsszeli sajtótájékoztatóján, ahol a szóvivő hozzátette: indokolt véleményt küld a testület Magyarországnak az adatvédelmi biztos és a bírák nyugdíjazásának ügyében. Ezekben az ügyekben a magyar felvetések nem adtak választ minden kérdésre - tette hozzá.

Emellett a Bizottságnak kérdései vannak az igazságszolgáltatással kapcsolatban. Viviane Reding, az EB alelnöke adminisztratív levelet fog küldeni a magyar kormánynak, amelynek egy hónap áll rendelkezésre a válaszadásra.

A jegybankkal kapcsolatban nem lép második szakaszba az eljárás, mert konkrét ígéreteket kapott a Bizottság, amely azonban további tájékoztatást kér ebben a kérdésben a magyar kormánytól.

Jelentős előrelépések történtek, de vannak még aggályok és gondok - foglalta össze az EB Magyarország ellen folyó kötelezettségszegési eljárásokról szóló véleményét a szóvivő.

A Bloomberg közben a Fidesz frakcióvezetőjét idézve arról számolt be, hogy a magyar kormány határozott álláspontot képvisel az Európai Unióval fennálló vitában. Az amerikai hírügynökség azt írta: Lázár János korábban azt mondta, hogy Brüsszelben - ellentétben az elmúlt időszakkal - most határozott magyar képviselet van.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a magyar kormány a viták miatt egyelőre nem tudta megkezdeni a tárgyalásokat az unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.

A kormány örül

A kormány örömmel értesült arról, hogy az Európai Bizottság (EB) az általa kezdeményezett ügyek 90 százalékában elfogadta a magyar válaszokat, így ezeket az ügyeket le lehet zárni - közölte a miniszterelnök szóvivője és a kormányszóvivő az MTI-vel.

Az ehhez szükséges törvénymódosító javaslatokat a kormány szerdán jóváhagyta, és még a nap folyamán megküldi egyeztetésre az Európai Központi Banknak - tudatta közös közleményben Szijjártó Péter és Giró-Szász András.

Kapcsolódó hang

Sigmond Árpád összefoglalója
 


Gyévai Zoltán, a BruxInfo szakértõje
 


Csiki Gergely, a Portfolio.hu elemzõje
 


A címlapról ajánljuk