eur:
392.91
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Két témában gyorsítja Brüsszel a kötelezettségszegési eljárást

Két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében - az Európai Bizottság folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól.

A vita tényekre alapozódott - hangzott el a Bizottság brüsszeli sajtótájékoztatóján, ahol a szóvivő hozzátette: indokolt véleményt küld a testület Magyarországnak az adatvédelmi biztos és a bírák nyugdíjazásának ügyében. Ezekben az ügyekben a magyar felvetések nem adtak választ minden kérdésre - tette hozzá.

Emellett a Bizottságnak kérdései vannak az igazságszolgáltatással kapcsolatban. Viviane Reding, az EB alelnöke adminisztratív levelet fog küldeni a magyar kormánynak, amelynek egy hónap áll rendelkezésre a válaszadásra.

A jegybankkal kapcsolatban nem lép második szakaszba az eljárás, mert konkrét ígéreteket kapott a Bizottság, amely azonban további tájékoztatást kér ebben a kérdésben a magyar kormánytól.

Jelentős előrelépések történtek, de vannak még aggályok és gondok - foglalta össze az EB Magyarország ellen folyó kötelezettségszegési eljárásokról szóló véleményét a szóvivő.

A Bloomberg közben a Fidesz frakcióvezetőjét idézve arról számolt be, hogy a magyar kormány határozott álláspontot képvisel az Európai Unióval fennálló vitában. Az amerikai hírügynökség azt írta: Lázár János korábban azt mondta, hogy Brüsszelben - ellentétben az elmúlt időszakkal - most határozott magyar képviselet van.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a magyar kormány a viták miatt egyelőre nem tudta megkezdeni a tárgyalásokat az unióval és a Nemzetközi Valutaalappal.

A kormány örül

A kormány örömmel értesült arról, hogy az Európai Bizottság (EB) az általa kezdeményezett ügyek 90 százalékában elfogadta a magyar válaszokat, így ezeket az ügyeket le lehet zárni - közölte a miniszterelnök szóvivője és a kormányszóvivő az MTI-vel.

Az ehhez szükséges törvénymódosító javaslatokat a kormány szerdán jóváhagyta, és még a nap folyamán megküldi egyeztetésre az Európai Központi Banknak - tudatta közös közleményben Szijjártó Péter és Giró-Szász András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Már fizetni kellett a velencei belépésért

Már fizetni kellett a velencei belépésért

Több mint 113 ezren léptek be Velencébe csütörtökön, de csak töredékük vette meg a fejenkénti öteurós belépőjegyet - közölte Velence polgármesteri hivatala a városban bevezetett fizetős belépési rendszer első napján. Április 25. nemzeti ünnep volt Olaszországban, ezért az átlagosnál magasabb volt a látogatók száma.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×