eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Martonyi: Még mindig fontos az uniónak a keleti partnerség

Új keleti partnerségi programról is egyeztetett hétfőn Prágában, a kibővített Visegrádi négyek találkozóján Martonyi János külügyminiszter, aki beszélt az InfoRádiónak Ukrajna és Fehéroroszország helyzetéről.

A keleti partnerség ugyanolyan fontos az Európai Unió számára, mint korábban - hangoztatta az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában a külügyminiszter, miután felmerült, hogy az észak-afrikai változások miatt háttérbe került a program.

Martonyi János kiemelte: az új programban sok konkrétum lesz, például az egyetemi ösztöndíjak megerősítése. Ez eredendően is fontos részét képezi a partnerségnek, amelynek célja, hogy a keleti országokat közelebb hozza az unióhoz.

A magyar külügyek vezetője beszélt arról is, hogy a keleti partnerországok közül Fehéroroszországgal a legvitatottabb a kapcsolata az uniónak. Pillanatnyilag nem túl kedvező a helyzet az országban: az EU ragaszkodik például a politikai foglyok szabadon bocsátásához és rehabilitálásukhoz, illetve tovább szigorodnak a szankciók is.

Ukrajnával már egyszerűbb a helyzet, mert lényegében befejeződtek a társulási tárgyalások - mondta Martonyi János.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×