eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Sikeres évet zárt a magyar mezőgazdaság - a nap hírei

A vidékfejlesztési miniszter szerint az uniós csatlakozás óta a legeredményesebb évét zárta tavaly a magyar mezőgazdaság. Javult a munkaerő-piaci helyzet Magyarországon 2011 első három negyedévében. A francia Becsületrendet adta át Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezetőnek a francia külügyminiszter. A nap legfontosabb hírei január 15-én.

A vidékfejlesztési miniszter szerint az uniós csatlakozás óta a legeredményesebb évét zárta tavaly a magyar mezőgazdaság. Fazekas Sándor a távirati irodával közölte: az agrárágazat teljesítménye 2011-ben mintegy 20 százalékkal nőtt az előző évhez képest, kibocsátása pedig elérte a 2 ezer milliárd forintot. A miniszter elmondta: az időjárás tavaly próbára tette a gazdálkodókat, mivel nemcsak a fagy, hanem az aszály okozta károkkal is meg kellett küzdeniük. Ennek ellenére növekedett a gazdák jövedelme és a magyar élelmiszerek iránti kereslet mind bel- mind pedig külföldön. Hangsúlyozta: az agrárágazat adta a nemzetgazdasági export csaknem 40 százalékát az elmúlt évben. Fazekas Sándor arról is beszélt, hogy a tárca idei költségvetése meghaladja a 709 milliárd forintot; ebből az agrártámogatások összege 626 milliárd forint.

A kedvezőtlen külgazdasági környezet ellenére javult a munkaerő-piaci helyzet Magyarországon 2011 első három negyedévében: a válság mélypontját jelentő 2009 harmadik negyedévéhez képest 2011 azonos időszakában mintegy 70 ezerrel több munkavállalót foglalkoztattak a nemzetgazdaságban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A most közölt adatok alapján ez a 15-64 éves népesség esetében 56,4 százalékos foglalkoztatási rátát jelentett. A tájékoztatás szerint a javuló foglalkoztatás mellett a munkanélküliek száma nem változott, a munkanélküliségi ráta 2011 harmadik negyedévére 0,2 százalékponttal csökkent, éves szinten 10,7 százalékra mérséklődött.

A Fidesz szóvivője szerint a fellélegző piaci szféra felszívja azoknak egy részét, akiknek megszűnt vagy megszűnik az állása a közszférában, a többieken a kormány által indított Karrier-híd program segít majd. Selmeczi Gabriella a leépítéseket azzal magyarázta, hogy a kormány az elmúlt hónapokban számos felesleges szabályt szüntetett meg, az ezek ellenőrzését szolgáló állások így feleslegessé váltak. Az MSZP korábban azt hangoztatta: az újabb elbocsátásokkal már csaknem 10 százalékos a leépítés a közszférában. Gúr Nándor, az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke közleményében emlékeztet: a tavalyi leépítések után újabb 6.719 embert bocsátanak el a közhivatalokból, és az elküldöttek nagy része tapasztalt szakember.

A Külügyminisztérium vasárnapi értesülései szerint tizenkét magyar volt a balesetet szenvedett Costa Concordia óceánjáró hajón, kettejük sorsáról még nem tudni semmit - közölte a tárca sajtófőosztályának vezetője. Tóth József hangsúlyozta, hogy eddigi információik a hozzátartozók bejelentéseiből és az utazásszervezőktől származnak, az olasz hatóságoktól egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást a magyar érintettek számáról. Korábbi hírek szerint 11 magyar volt a hajón. Közben ötre emelkedett a szerencsétlenség halálos áldozatainak száma, hetvenen megsérültek, 17-en eltűntek. A 115 ezer tonnás, 14 emeletes óceánjáró fedélzetén négyezer emberrel pénteken késő este feneklett meg a toscanai partok közelében fekvő DZSILJO (Giglio) szigeténél. A hajó kapitányát őrizetbe vették, és azzal gyanúsítják, hogy az ő figyelmetlensége okozta a szerencsétlenséget.

Magyar hónapot is tartanak Mariborban az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban - tájékoztatott Magyarország ljubljanai nagykövete. Szent-Iványi István elmondta: finn és észt művészek mellett magyar alkotók munkái is láthatók egy textil- és egy ékszerkiállításon, egy másik tárlaton ugyanezen országok képregényrajzolói mutatkoznak be. Februárban a többi között Victor Vasarely alkotásait tekintheti meg a közönség, koncertet ad Bogányi Gergely és Lajkó Félix, valamint a Jelenkor folyóirat irodalmi estjét is megrendezik Mariborban a 2010-es európai kultúrfőváros, Pécs közreműködésével.

A francia Becsületrendet adta át Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezetőnek a francia külügyminiszter. Alain Juppé Rangúnban találkozott a Nobel-békedíjas politikussal. Nicolas Sarkozy francia elnök pénteken telefonon tájékoztatta Aung Szan Szú Kjit arról, hogy a demokrácia és országa szabadságának szolgálatában kifejtett tevékenysége elismeréseként részesül a magas francia kitüntetésben. A húsz éven át házi őrizetben tartott mianmari ellenzéki vezető reményét fejezte ki, hogy az országában történt legutóbbi változások hozzájárulnak a demokratizálódáshoz és a nemzeti megbékéléshez. A mianmari hatóságok pénteken 300 politikai foglyot engedtek szabadon.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×