eur:
390.59
usd:
364.08
bux:
68175.49
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Tíz évvel hosszabbítanák meg a Gripenek lízingjét

Tíz évvel hosszabbítaná meg a magyar kormány a Gripen vadászgépek lízingszerződését; a svéd kormány január végén dönt a kérdésben - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken a tervek hatpárti megvitatását követő sajtótájékoztatón.

A miniszter közölte: a futamidő meghosszabbítása nemzeti érdek, hiszen a vadászgépek lízingje 2016-ban lejár, a Gripenek lecserélésére pedig nincs reális alternatíva. Ha sikerül tíz évvel - 2026-ig - meghosszabbítani a Gripenek lízingjét, akkor bruttó 63 milliárd, nettó 49 milliárd forintot spórolhat meg az állam - fűzte hozzá.

Hende Csaba tájékoztatása szerint tavaly december 20-án lezárultak a vadászgépek lízingjének módosításáról szóló szakértői tárgyalások; a szerződés módosítására a magyar kormány szerdán megadta a felhatalmazást, a svéd kormány döntése a kérdésben január végére várható.

A pénteki megbeszélésre a tárcavezető a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Demokratikus Koalíció egy-egy képviselőjét hívta meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Brutális rekordprofitot ért el az MVM

Brutális rekordprofitot ért el az MVM

Az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese már előre vetítette egy Portfolio-interjúban, hogy rekord mértékű nyereséget érhetett el 2023-ban az MVM, most a hivatalosan közzétett éves jelentésből ez hivatalossá vált. Az európai és régiós energiapiacok fokozatosan stabilizálódtak a 2022-es sokkok után, így a második félévben is alapvetően egy nyugodtabb piaci környezetben tudott működni a társaság - és bár a csökkenő gázárak miatt visszaesett a társaság bevétele éves alapon, de a költségek sokkal nagyobb mértékben szorultak vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×