eur:
390.43
usd:
364.14
bux:
68347.87
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"A magyarok akarták ezt az alkotmányt"

A német Die Welt a belpolitikáról közölt cikket, a francia Le Monde az új magyar alaptörvényről kérdezte a Nemzeti Frontot.

A Die Welt című konzervatív lapban Boris Kálnoky budapesti tudósító írása jelent meg "Zsidócsillag a postaládán" címmel. A szerző ismerteti: az utóbbi 800 évben egyetlen zsidó származású személy sem házasodott be a családjába, így cseppet sem tartja magát zsidó származásúnak, postaládáját mégis Dávid-csillaggal jelölték meg ismeretlenek.

"A gyűlölet veszélyes kultúrája grasszál Magyarországon, baloldalon és jobboldalon egyaránt. Ez nem jó táptalaj egy egészséges demokrácia számára" - szögezte le Boris Kálnoky, majd hozzáfűzte: "Néha úgy érzem, mintha mindenki megőrült volna. Van itt antiszemitizmus, amely a postaládámmal történt eset alapján zsidók nélküli is elvan. Kommunisták nélküli antikommunizmus is van, és antifasizmus is, amely azonban inkább a Fidesz ellen irányul, és nem a fasisztoid Jobbik ellen. Van küzdelem a diktatúra ellen is, csak éppen diktatúrát nem látni sehol. Kicsit olyan az egész, mintha hirtelen feltörne minden, amit a rendszerváltás óta a szőnyeg alá söpörtek."

Boris Kálnoky hozzátette: a kormány számos jó ötlettel állt elő, mostanra viszont a koncepciótlanság uralkodott el, és az ellenzék tényezői semmiben nem tudnak megállapodni, nincs vezető és nincs program. Az emberekben pedig egy régi reflex munkál a kommunista időkből, amelynek hatására csupán annyit tudnak, hogy azok ellen kell fordulni, akik felettük vannak. Ebben a helyzetben az EU-nak óvatosan kell eljárnia, mert a felgyülemlett harag Európa ellen is fordulhat - fejtette ki a szerző.

A magyarok akarták az új alkotmányt

A francia szélsőjobboldali párt, a Nemzeti Front (FN) véleménye szerint az új alkotmányt a magyarok akarták, és az a választási ígéretek megvalósításának tekinthetők - írta pénteken a Le Monde című francia napilap, hangsúlyozva, hogy bírálói szerint az alaptörvény a demokratikus jogok jelentős csökkentését jelenti.

"Bár nem vagyok magyar, de az a benyomásom, hogy a magyarok akarták ezt az alkotmányt. Õk választották meg a vezetőiket, és a vezetők azt a programot valósították meg, amiért megválasztották őket" - jelentette ki Louis Aliot, az FN második számú vezetője.

Aliot ugyanakkor a választási törvény reformját "nem túl demokratikusnak" nevezte. Kiállt az új alaptörvény mellett az FN elnökének európai ügyekért felelős tanácsadója, Ludovic de Danne is. "Ez (az alkotmány) válasz arra, ahogy az előző kormány elnyomta a 2006-os tüntetéseket." "Ha a magyaroknak nem tetszik, majd másra szavaznak a következő választáson" - magyarázta Danne.

A Le Monde cikke megemlíti, hogy az FN "történelmi kapcsolatokat" ápol a magyar szélsőjobboldallal, jelenleg a Jobbikkal egyeztetnek rendszeresen, bár Marine Le Pen, az FN elnöke némi távolságot szeretne tartani "a roma-és zsidóellenes párttal". Le Pen szerint a Jobbik túl radikális álláspontot képvisel Izrael és a Közel-Kelet kérdésében.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×