INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Orbán Viktor elutasító választ küldött az Európai Bizottság elnökének

Infostart / InfoRádió
Orbán Viktor udvarias hangvételű, de elutasító választ küldött az Európai Bizottság elnökének - erről a miniszterelnök a Hír TV-nek adott csütörtöki interjújában beszélt. Az esti adásból a Magyar Nemzet idéz részleteket.

A miniszterelnök a Hír Tv-nek azt mondta, a José Manuel Barrosónak írt válaszlevelében "csupa jó hírt közölt" az EB elnökével: például, hogy a Bankszövetséggel kötött megállapodás megsegíti a devizahiteleseket, a parlament pedig elfogadta a 2012-es költségvetést, amely "kiváló", és "az egyik legjobb Európában". Mindez szerinte megfelelő keretet biztosít ahhoz, hogy Magyarországon beinduljon a gazdasági növekedés.

Tájékoztatta Barrosót, hogy a bankszövetséggel kötött megállapodás, valamint az elfogadott 2012-es költségvetés megfelelő keretet biztosít ahhoz, hogy Magyarországon beinduljon a gazdasági növekedés. A kormányfő azt mondta: az a két törvény, amelyet Brüsszel kifogásolt, megfelel az európai jogrendnek.

"Tudattam vele, hogy nincs mód, hogy halasztást engedjünk, mert az alkotmány január elsejével hatályba lép, ráadásul az új alkotmányban fontos építőkő mindkét törvény. Ezek a törvények egyébként pedig nem tartalmaznak semmi olyat, amit neki jogában, módjában állna kifogásolni" - mondta el a miniszterelnök, aki szerint egyszerű jogértelmezési vita van Magyarország és az EB között.

Orbán Viktor az interjúban arról is beszélt: az uniós tagállamok közül Magyarországnak van a legkevesebb jogértelmezési vitája az unió kormányával.

Ami pedig a a jegybank és a PSZÁF összevonására lehetőséget biztosító törvényt illeti, Orbán Viktor hangsúlyozta: jelenleg nincs a parlament előtt ilyen javaslat.

Nem akarunk hitelt felvenni

A kormányfő beszélt arról is, hogy Magyarország nem akar hitelt felvenni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). "Nekünk nem pénzre van szükségünk, nem akarunk felvenni hitelt. (...) Arra van szükségünk, hogy olyan megállapodást kössünk, hogy ha a nemzetközi pénzpiacok megbénulnak, akkor hozzá tudjunk jutni egy hitelvonalhoz. Egy elővigyázatossági hitelkeretre van szükség" - mondta Orbán Viktor.

Mint mondta, Magyarország képes arra, hogy a nemzetközi pénzpiacokról finanszírozza magát. Az ország a saját bajaival képes megbirkózni, csak közben kitört az eurózóna válsága. Az IMF hitelvonalra csak arra az esetre van szükségünk, ha a nemzetközi pénzpiacok megbénulnának. Ha az európai helyzet nem ilyen súlyos, szóba sem került volna az IMF-fel való megállapodás - mondta Orbán.

Kitért arra is, hogy ha újra az IMF irányítása alá kerül az ország, és nem a saját gazdaságpolitikát hajtják végre, akkor "ránk, nemzeti érzelmű emberekre itt semmi szükség nincs". Erről azonban szó sincs - szögezte le.

A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy nem lesz kormányátalakítás a jövő év elején.

A címlapról ajánljuk