INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Mellár: Az MNB és a PSZÁF összevonása rossz tárgyalási alap lenne az IMF-nél

Infostart / InfoRádió
A független jegybankról szóló törvénytervezetet szerdán délelőtt nyújtotta be a kormány a Parlamentnek. Este viszont érkezett egy módosító javaslat az alkotmányügyi bizottságtól, amely összevonná a Magyar Nemzeti Bankot és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét. Mellár Tamás közgazdász ezt nem látja szakmailag megalapozottnak.

A javaslat szerint az új, még nem nevesített szervezet elnökét a köztársasági elnök nevezné ki. Az új szervezet két alelnöke az MNB és a PSZÁF most hivatalban lévő elnöke, tehát Simor András és Szász Károly lenne. Õk addig maradnának, amíg az eredeti, hat éves mandátumuk szól. Simor Andrást 2007 márciusában választották meg, hat évre.

Az InfoRádió által megkérdezett közgazdász szerint a javaslat szakmailag nem megalapozott, és nem látja azt sem, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben előremutató lenne a kezdeményezés.

Mellár Tamás azt mondta, ez a lépés kifejezetten rossz tárgyalási alap lenne az IMF-nél és az EU-nál.

Nem lenne szerencsés, ha a javaslatot megszavaznák, mert az amúgy is kusza gazdasági helyzetet még rosszabbá tehetné, hiszen az összevonás valószínűleg a jegybankelnök elmozdítását szolgálja - véli a szakember.

Mellár Tamás nem tudja megítélni, hogy jogilag le lehet-e így váltani Simor Andrást, vagy sem. Az Index.hu szerint ez szinte biztosan uniós jogot sértene, hiszen a jegybanki függetlenséget az unió nagyon komolyan veszi. A törvénymódosító indoklása szerint új kihívások jelentek meg a pénzügyi szektorban, amelyekre az intézmények egyesítése jelenthet megoldást.

A közgazdász szerint az összevonás az új kihívások szempontjából nem nagyon tud mit adni. Két dologra lenne szükség: egyrészt stabilizálni kellene a gazdasági helyzetet, másrészt be kellene indítani a növekedést. Ehhez nincs szükség egy összevont, új pénzügyi felügyeletre, hacsak nem az a hátsó szándék, hogy a gazdasági növekedést pénzfinanszírozással valósítsák meg, ez azonban egy életveszélyes pálya lenne: az infláció olyan mértékben felpöröghetne és az árfolyam pedig gyengülhetne, hogy egy önmagát erősítő spirált hozhatna - emelte ki Mellár Tamás.

Hanganyag: Windisch Judit


A címlapról ajánljuk