eur:
394.06
usd:
368.76
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Költségvetési kiigazítás: újabb adóemelés jön?

A tartalékok csökkentésével vagy felélésével tervezhető újra a költségvetés - reagáltak az InfoRádió által megkérdezett gazdasági szakértők Orbán Viktor miniszterelnök szavaira.

Kétszázmilliárd forintra teszik a költségvetési kiigazítás szükséges mértékét az InfoRádió által megkérdezett gazdasági szakértők. Madár István, a Portfolio.hu elemzője szerint nem egyszerű a feladat, hiszen jövő évre egy 1400 milliárd forintos kiigazítás már be van tervezve.

Az év elejétől kezdve a kormány már nem tud adót emelni, hiszen túlhaladtunk azon a törvényben előírt határidőn, ami lehetőséget adna egy január 1-jével hatályba lépő adóemelésre. Ez persze nem zárja azt ki, hogy január után ne lépjen életbe egy újabb adóemelés - tette hozzá az elemző. Kiemelte: az 1400 milliárd forintos kiigazítás jó része kiadási oldalon történt, így itt további pénzt csak nehezen lehetne találni.

Madár István úgy véli, "hibrigmegoldást" választ majd a kormány: mind a két oldalhoz hozzányúlnak, így eseti adóintézkedések és kiadáslefaragások is szóba jöhetnek a költségvetés átalakításakor.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank makroelemzője szerint szerdán lehet pontosabban látni, hogyan oldja meg a kormány ezt a feladatot, addig csak találgatni lehet.

Az idő rövidsége miatt két dolog jöhet szóba szerinte: valamilyen mértékű zárolás - bár nem lehet túl nagy a mozgástere a kormánynak - és adóemelés. Lehetségesnek tartja, hogy olyan speciális adó megemeléséről dönt majd a kabinet, ami nem érint mindenkit, ez azonban legkorábban februártól léphet csak hatályba.

Azt mindkét elemző kiemelte: a kormány a tartalékok csökkentésével is kezelheti a helyzetet.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×