eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Chikán: Sok dologhoz hozzá kell nyúlni

A kormánynak akkor lehet mozgástere a Nemzetközi Valutaalappal zajló tárgyaláson, ha olyan lépéseket vagy ígéreteket tesz, amivel az IMF számára is elképzelhető módon ki lehet lábalni a válságból - mondta az InfoRádiónak Chikán Attila. Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint határozott és hangsúlyos irányváltásra lenne szükség. Hozzátette: optimista becslésnek tartja, hogy jövőre fél százalékkal nő a magyar gazdaság.

Lényegesen át kellene szabni a kormány gazdaságpolitikáját, határozott és hangsúlyos irányváltásra lenne szükség - mondta az InfoRádiónak Chikán Attila, a Corvinus Egyetem közgazdász professzora, aki szerint olyan intézményi változásokra van szükség, amelyek akár a minisztériumi struktúrát is érintik.

Növekedést anélkül nem lehet elérni, hogy a fundamentumokon nem változtatnak. A lépések következetes, összehangolt felvázolása lenne az, ami meggyőzhetné az IMF-et, hogy ne a legszigorúbb feltételeket támassza - vélekedett a korábbi gazdasági miniszter.

Chikán Attila hangsúlyozta: sok dologhoz hozzá kell nyúlni, és be kellene fejezni a bankokkal való háborúzást, ugyanis az IMF nem nézi jó szemmel a bankokba vetett bizalom megtörését.

Nincs átfogó, konkrét gazdaságpolitika, növekedést pedig csak a pénzügyi szférából kiindulva nem lehet elérni - vélekedett. A közgazdász professzor szerint a vállalkozókkal és szakmai szervezetekkel való tárgyalások nélkül nehéz lesz konzisztens stratégiát kialakítani.

Konkrét intézkedési tervekre lenne szükség, valamint lehetne olyan lépéseket tenni, ami jelzésértékű arra nézve, hogy a kormány komolyan gondolja a váltást a gazdaságpolitikában - emelte ki.

Chikán Attila optimistának tartja a fél százalékos növekedést. Szerinte az elemzőké a reális becslés, ők -0,5 és +0,5 százalék közé teszik a magyar GDP teljesítményét jövőre.

Hanganyag: Windisch Judit

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×