eur:
389.63
usd:
362.78
bux:
67980.8
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Alapszabályreformról dönt ma az MSZP kongresszusa

Az MSZP alapszabályának átfogó módosításáról dönthet ma a szocialista párt kongresszusa. Előírhatják, hogy a pártelnöki, a képviselői és a miniszterelnök-jelölti posztért indulók méressék meg magukat az MSZP-tagok és a regisztrált támogatók körében, valamint egyszerűsíthetik a kizárási procedúrát.

A Harangozó Tamás vezette alapszabály-szerkesztő bizottság indítványa a dokumentum mintegy háromnegyedén változtatna, a módosítások elfogadásához kétharmados többség szükséges.

A javasolt újdonságok egyike, hogy a pártelnöki és a megyei elnöki tisztségre kandidálóknak az induláshoz meg kellene szerezniük az összes, illetve a megyei párttagok tíz százalékának támogatását. A képviselő-jelölteknek a regisztrált támogatók tíz százalékának ajánlását kellene összegyűjteniük, a miniszterelnök-jelöltnek pedig országosan írnák ezt elő. Ebből is kiderül, hogy az alapszabály a jövőben a tagok mellett külön említené az aktivistákat és a szimpatizánsokat is.

A változások elfogadásával azok a szervezetek, amelyekkel az MSZP együttműködési megállapodást kötött, tanácskozási jogot kapnának a párt választmányában és a kongresszuson. Az előbbi létszámát ugyanakkor harmadával csökkentenék úgy, hogy a választott tagok aránya emelkedjen. Módosulhatnak a kongresszusi küldöttek delegálásának szabályai is: nem a párttagok, hanem a megyében élők száma lenne a döntő. Ehhez kapcsolódva alakulna át a finanszírozás, amelynek alapját szintén a helyben élő választópolgárok száma adná.

Bekerült az elnökség által támogatott javaslatok közé, hogy legfeljebb két párttisztség egyidejű betöltését engedjék, valamint az a korábban a - pártból időközben távozó - Demokratikus Koalíció Platform által javasolt szabály is, hogy az MSZP országos és megyei tisztviselőinek a parlamenti képviselőkével megegyező vagyonnyilatkozatot kelljen tennie. Emellett felgyorsítanák, illetve egyszerűsítenék az elhúzódó etikai ügyeket. Mesterházy Attila pártelnök korábban elmondta: az elnökség a vétséget elkövetők párttagságának felfüggesztésére kapna felhatalmazást.

A reggel zárt üléssel kezdődő kongresszuson délután beszédet mond Mesterházy Attila és Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára.

Az alapszabály-módosítás mellett tárgyalnak majd az MSZP szakpolitikai programjának alapjairól és arról az Iránytű elnevezésű vitairatról, amelyet a Lendvai Ildikó vezette programtanács készített, és a szocialisták politikájának alapelveit rögzíti.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×