eur:
389.17
usd:
362.52
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Fitch rontotta Magyarország kilátásait - a nap hírei

Rontotta a magyar adósosztályzatok kilátását a Fitch Ratings, a kormány nem ért egyet az elemzéssel. Letették a hivatali esküt az új görög kormány tagjai. Megkapta a magyar jogszabály alóli mentességet az Alstom.

Az eddigi stabilról a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a magyar államadósi besorolások kilátását a Fitch Ratings. Korábban a Standard & Poor's és a Moody's is hasonló állásfoglalást tett közzé. A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings egyben megerősítette a befektetési ajánlású szuverén magyar adósosztályzatokat. A hitelminősítő a külső növekedési és finanszírozási környezet jelentős romlásával indokolta a döntést. A kormány nem ért egyet a helyzetelemzéssel. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében azt hangsúlyozta: tartható a 2012-es 3 százalék alatti költségvetési hiánycél, egyúttal csökken az államadósság, és ezt a tárca szerint legfrissebb prognózisában az Európai Bizottság is elismerte.

A magyar és a brit kormány is kezelhetőnek tartja Görögország problémáit, emellett pedig Olaszország megsegítése mindenkinek elsőrendű érdeke. Orbán Viktor miniszterelnök erről nagy-britanniai látogatásának második napján beszélt, miután David Cameron miniszterelnökkel tárgyalt. A magyar kormányfő úgy fogalmazott: Róma esetében más nagyságrendről van szó.

Görögországban letették a hivatali esküt az új kormány tagjai. A koalíciós kabinet miniszterelnöke Lukasz Papademosz, az Európai Központi Bank volt alelnöke lett, aki Jeórjiosz Papandreut váltotta a poszton. Az átmeneti kormányban a demokrácia 1974-es visszaállítása óta először bekerültek a kormányba a szélsőjobboldal képviselői is.

Olaszországban jóváhagyta a szenátus a következő két évre szóló költségvetési csomagot. A tervezet holnap kerül a képviselőház elé. A tervek szerint az alsóházi voksolást Silvio Berlusconi miniszterelnök lemondása követi. Sajtóértesülések szerint eddig csak annyi biztos, hogy Mario Monti lesz a kormányfő.

A közeljövőben magyar kereskedőház nyílik Bakuban - jelentette be Schmitt Pál köztársasági elnök. Schmitt Pál vasárnap kezdődött öt napos közép-ázsiai körútján Azerbajdzsán mellett Türkmenisztánba és Üzbegisztánba látogatott. Az államfőt számos magyar üzletember is elkísérte.

A kabinet mellett a Fidesz-frakció sem támogatja az ingatlanadó bevezetését - mondta a nagyobbik kormánypárt szóvivője. Selmeczi Gabriella közölte azt is: a kabinet azt is elvetette, hogy a termőföldre plusz adót vessenek ki, de az eváról még tartanak a viták, végleges döntés hétfőn várható.

A tervezett bevezetés első évében, 2013-ban mintegy 70 milliárd, a következő évben 150 milliárd forint a pedagógus életpályamodell forrásigénye - mondta az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa a Fidesz oktatási konferenciáján hangsúlyozta: a kormány ennek ismeretében támogatta az új köznevelési törvényről szóló javaslatot. A rendezvényen Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke azt mondta: a mostani köznevelési törvénytervezetet nem tudja jó lelkiismerettel támogatni.

A demokrácia alapkérdésének nevezte az igazságszolgáltatás hatékonyságát a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor Pécsett, a 23. Közép-európai Közjegyzői Kollokvium megnyitóján azt mondta: a magyar igazságszolgáltatásnak politikától mentesnek, függetlennek és hatékonynak is kell lennie.

Megkapta a magyar jogszabály alóli mentességet a 2-es metróvonalra szánt új szerelvények fékrendszerére az Alstom - erősítette meg a Nemzeti Közlekedési Hatóság. A francia cég műszaki megoldásainak elfogadásával elhárult az egyik akadály a járművek típusengedélyének megadása elől. A végleges típusengedély megszerzéséig még egy négyezer kilométeres tesztet kell lefutniuk a szerelvényeknek.

Sztrájk és tüntetés helyett a tárgyalóasztal mellett akarják meggyőzni a kormányzatot az önkormányzati érdekszövetségek arról, hogy számos ponton elfogadhatatlan az új önkormányzati törvény tervezete. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a jelenlegi tervezet alapján a kormány egy egypólusú közigazgatási rendszert akar kiépíteni.

Folytatódhattak a kemoterápiás kezelések Zalaegerszegen, miután megérkezett az a gyógyszer, amelynek hiánya miatt hétfőn fel kellett függeszteni a rákbetegek terápiáját. Az egészségügyi államtitkárság akkor azt közölte: világméretű gondról van szó, ami gyártási és gazdaságossági problémák, illetve keresletnövekedés és termelési nehézségek miatt alakult ki.

Magyarországon is észlelték a radioaktív szint minimális emelkedését - közölte az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet laboratóriumának főigazgatója. Sáfrány Géza elmondta: az ország számos mérőállomása közül csak a budapestinél és a miskolcinál mutattak ki a levegőben az eddiginél több jód-131 részecskét. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint alacsony szintű radioaktivitást mértek Csehországban és Európa más pontjain is, de a sugárzás sehol sem jelent veszélyt a lakosságra.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×