eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Orbán Viktort választották a Fidesz elnökének - a nap hírei

Újabb két évre Orbán Viktort választották a Fidesz elnökének. Az igazságosabb közteherviselés érdekében az eddigi gazdaságpolitika módosítására szólítja fel a kormányt az MSZP. Az Alkotmánybíróság következő elnökéről dönthet az Országgyűlés jövő heti, egynapos ülésén.

Újabb két évre Orbán Viktort választották a Fidesz elnökének a párt tisztújító kongresszusán. A kormányfő volt az egyedüli jelölt a tisztségre. A négy korábbi alelnöknek sem volt kihívója, így ezeket a posztokat továbbra is Kósa Lajos, Pelczné Gáll Ildikó, Pokorni Zoltán és Varga Mihály tölti be. Orbán Viktor újraválasztása után arról beszélt: a Fidesz és a kormány minden helyzetben, bárkivel szemben kiállt és kiáll Magyarország, az itt élők mellett. A felszólalók az elmúlt időszak eredményeire és nehézségeire, valamint a Fidesz hitelességének megőrzésére hívták fel a figyelmet.

Az igazságosabb közteherviselés érdekében az eddigi gazdaságpolitika módosítására szólítja fel a kormányt az MSZP. Az ellenzéki párt gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője azt mondta: Magyarország felzárkózásának árát nem lehet kizárólag a legszegényebb rétegekkel megfizettetni. Szekeres Imre emlékeztetett arra, hogy egy év alatt jelentősen romlott a forint árfolyama, csökkent a gazdasági növekedés, a versenyképesség és nőtt az infláció, a munkanélküliek száma és az élelmiszerek ára.

Az Alkotmánybíróság következő elnökéről dönthet az Országgyűlés jövő heti, egynapos ülésén; a képviselők emellett összesen tíz törvényjavaslatról, illetve jogszabály-módosításról is szavazhatnak. A parlament alkotmányügyi bizottsága hétfőn délelőtt hallgatja meg Paczolay Pétert, akinek alkotmánybírósági elnökké jelölését ellenszavazat nélkül támogatta az Országgyűlés illetékes eseti bizottsága. A parlament szintén hétfőn délután dönthet egyebek mellett az Országos Érdekegyeztető Tanács helyébe is lépő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács létrehozásáról szóló törvényjavaslatról. A határozathozatalok után a képviselők a budapesti Kossuth tér rekonstrukciójáról szóló országgyűlési határozati javaslatról, illetve a katasztrófavédelemmel összefüggő törvényváltoztatásokról is vitáznak majd.

Az ivóvíz-szolgáltatás biztosításáról szóló jogszabályok pontosítását javasolja a vidékfejlesztési miniszternek az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté szerint az alapvető szolgáltatást teljesen akkor sem lehet megszüntetni, ha valaki nem fizeti ki a díjat. Az ombudsman hangsúlyozta: a vízszolgáltatás legfeljebb időben és mennyiségében korlátozható. Szabó Máté azután indított vizsgálatot, hogy az egyik vízmű a díjfizetésben elmaradt fogyasztónak leszereltette a vízóráját, ám ezzel gyakorlatilag megszüntette a szolgáltatást is. Az ombudsman szerint alapvető közszolgáltatásról van szó, amelynek megfelelő szintű biztosítása állami feladat és közérdek.

Gyanúsítottként hallgatták ki és ezután vették őrizetbe Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatóját - erősítette meg a férfi ügyvédje. Laborc Sándor a pénteken őrizetbe vett Szilvásy György titokminisztersége idején irányította a hivatalt. A HírTV korábbi információi szerint a legújabb őrizetbe vétel feltehetően összefügg Szilvásy György és Galambos Lajos korábbi NBH-főigazgató ügyével, akiket állítólag államellenes bűncselekményekkel gyanúsítanak.

Az eddigi vizsgálatok szerint feltehetően öngyilkosságot követett el az a két lány, akinek holttestét Budaörsön találták meg egy autóban. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a 19 és a 21 éves lány halálát mérgezéses fulladás okozta. A rendőrség az idegenkezűséget kizárta. Az érdi tűzoltóság arról számolt be, hogy a kocsi csomagtartójában meszet és sósavat találtak és a két anyag
keveréke mérgező gázt bocsátott ki.

Hétfőtől 50 közterület-felügyelő segíti az ellenőrök munkáját a BKV járművein. A közterület-felügyelők hivatalos személynek minősülnek, így ők igazoltathatják is az utasokat, amire a jegyvizsgálóknak nincs lehetőségük. A mostani akciót 31 járatra terjesztik ki. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a januári hasonló intézkedés sikeres volt, ezért döntöttek a folytatásáról. A közlemény kitér arra is, hogy részben a szigorúbb ellenőrzés miatt sok év után először ismét növekednek a jegyár-bevételek.

Dániában több száz pincét és sok utcát árasztott el a víz a fővárosban a heves esőzések miatt. A koppenhágai városi mentőszolgálat szóvivője szerint több mint ezer ingatlantulajdonos kért segítséget. A dán útigazgatóság lezárt négy Koppenhága körüli gyorsforgalmi utat, és a vonatok is jelentős késéssel közlekedtek.

Thaiföldön az első részeredmények szerint az ellenzék elsöprő győzelmet aratott a parlamenti választásokon. A Pheu Thai párt a voksok 80 százalékának összesítése alapján 251 helyet szerez az 500 parlamenti mandátumból, így képes lesz önállóan kormányt alakítani. Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök Demokrata Pártja várhatón 152 helyet szerez és a kormányfő már elismerte vereségét. Ha a hivatalos végeredmény is megerősíti a felmérés adatait, a 44 éves Jinglak Sinavatra - a pénzügyi visszaélésekkel vádolt volt kormányfő húga - Thaiföld első női miniszterelnöke lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×