eur:
388.48
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Orbán: Megteremtettük a felemelkedés alapjait - a nap hírei

A kormányfő szerint egy év alatt sikerült megteremteni egy történelmi felemelkedés alapjait; az ellenzék elvesztegetett időnek tartja az elmúlt egy évet. Mégsem a spanyol uborka okozza a Németországban terjedő hasmenésjárványt. Kiadta Hágának Ratko Mladic volt boszniai szerb tábornokot Szerbia.

Orbán Viktor értékelte a kormány egy évét

Az adósság és a munkanélküliség elleni harc megnyerését nevezte a következő egy év legfontosabb feladatának a miniszterelnök. Orbán Viktor, amikor kormánya első évének tevékenységét értékelte, azt mondta: egy éve azt ígérték, hogy megfordítják Magyarország sorsát, és visszanyerik pénzügyi hitelességét. A miniszterelnök a Gazdasági fordulat címmel a kormány egyéves munkájáról rendezett konferencián hangsúlyozta: az elmúlt egy évben a kabinet bebizonyította, hogy Magyarországnak nem mások elvárásai, hanem saját érdekei szerint kell cselekednie. Úgy fogalmazott: egy év alatt sikerült megteremteni egy történelmi felemelkedés alapjait, és kitörni abból az adósságcsapdából, amit az előző kormányok teremtettek.

Az ellenzék is értékelt

Az MSZP szerint az elmúlt egy évben nem születtek meg a gazdaság fellendítése, a munkahelyteremés és a szociális biztonság szempontjából fontos törvények. Korózs Lajos, az ellenzéki párt elnökségi tagja az InfoRádióban azt mondta: a munkavállalók helyzete rosszabb lett, a foglalkoztatottsági mutatók pedig csak az utóbbi két hónapban javultak. A Jobbik szerint a kormány az elmúlt egy évben tovább mélyítette a jövedelmi szakadékot a magyar családok milliói és a társadalmi felső tízezer között, az LMP pedig úgy véli: a kormány felszámolta az alkotmányosságot, emellett pedig az elmúlt 20 év legnagyobb megszorító csomagját vezette be.

Bajnai a bizottság előtt

Bajnai Gordon szerint válságkezelő kormánya megállította az államadósság növekedésének ütemét, és növekedési pályára állította az országot. Az előző miniszterelnök a 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság ülésén azt mondta, hogy kormánya reálisan tervezte meg a 2010-es költségvetést, és az abban szereplő 3,8 százalékos hiány mértékét. Bajnai Gordon arról is beszélt, hogy kormánya szerint megcélozható volt a nemzeti össztermék 4 százalékos növekedése a kormányváltáskor, de az átadás-átvételkor jelezte, hogy ehhez jelentős szerkezeti lépésekre van szükség.

Ökológiai gazdálkodás

Az ökológiai gazdálkodásba bevont terület jelentős növelésére törekszik a kormány - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára. Ángyán József egy gödöllői szakmai konferencián közölte: az évtized végén a jelenlegi 120 ezer helyett már 350 ezer hektáron termelhetnek egészséges, biztonságos és szermaradvány-mentes élelmiszert a gazdák.

Aáry-Tamás az iskolákról

Vizsgálatot indít az egyiskolás települések oktatási intézményeinek egyházi fenntartásba kerülése miatt az oktatási jogok biztosa. Aáry-Tamás Lajos az InfoRádiónak elmondta: több panasz érkezett hivatalához, és ő is aggályosnak tartja jogilag, hogy egy település egyetlen iskolája egyházi fenntartásba kerüljön, mert minden gyermeknek meg kell adni a világnézetileg semleges oktatás lehetőségét. Úgy vélte: az iskolák megmaradásához olyan megoldási formát kellene találni, ahol például az egyház az önkormányzattal közösen működteti az intézményt.

Nem a spanyol uborka a vétkes

Mégsem a spanyol uborka okozza a Németországban terjedő, és már 15 halálos áldozatot követelő hasmenésjárványt - közölték a hamburgi egészségügyi hatóságok. A hivatalos bejelentés szerint a Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányban és a betegek székletében kimutatott baktérium nem azonos törzsből származik. --Közben már Svédországban is van halálos áldozata a fertőzött zöldségek okozta hasmenésjárványnak, egy 50 év körüli nő vesztette életét, aki Németországban járt, mielőtt megbetegedett. Németországban eddig 15-en haltak meg és 1500 betegről, vagy betegség-gyanús esetről tudnak.

Csehország folytatja az atomprogramot

Csehország folytatja atomprogramját, mert a német nukleáris erőművek bezárása miatt félő, hogy drágulni fog a villamos energia - mondta a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium szóvivője. Pavel Vlcek szerint a drága áram a nemzetközi versenyképességet veszélyezteti, ezért folytatják a temelini atomerőmű bővítését.

Kiadták Mladicot Hágának

Kiadták Hágának Ratko Mladic volt boszniai szerb tábornokot - jelentette be a szerb kormány igazságügyi minisztere. Az illetékes belgrádi bíróság korábban elutasította a 69 éves férfi kiadatás elleni fellebbezését. A volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, akit öt napja fogtak el egy vajdasági faluban, az 1992-től 1995-ig tartó boszniai háborúban elkövetett népirtással, illetve háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolja a hágai törvényszék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×