eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Ilyen éve lesz a magyar egészségügynek Réthelyi szerint

A fenntartható átrendeződés évének nevezte 2011-et az egészségügyben szerdai egészségügyi bizottsági meghallgatásán Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

A tárcavezető az elmúlt egy év értékelése mellett beszámolt a készülő Semmelweis-terv legfontosabb prioritásairól, így egyebek mellett az alap- és sürgősségi ellátás újjászervezéséről, a gyógyszerrendszer átalakításáról és az egészségturizmus fejlesztéséről.

A bizottsági meghallgatáson az ellenzéki pártok elsősorban a Semmelweis-terv konkrétumait és pontos ütemezését hiányolták.

A szakminiszter az elmúlt egy év eredményei közül kiemelte az egészbiztosítási kassza egyensúlyba hozását és a kórházi adósságállomány konszolidálását. Utóbbiról Réthelyi Miklós azt mondta, hogy 31,2 milliárd forintot juttattak a kórházaknak, amelynek 10 százalékát a várólisták csökkentésére kell fordítaniuk az intézményeknek.

A nemzeti erőforrás miniszter beszámolt a gyógyszerellátás szabályainak változásairól is. Ezzel kapcsolatban a tárcavezető azt mondta, hogy úgy kívánják csökkenteni a gyógyszerkiadásokat, hogy az ne növelje a lakosság terheit.

Réthelyi Miklós beszélt az Országos Mentőszolgálatnál történt változásokról is. A szolgálat 30 új mentőautót vehet és 434 millió forint többletforrást biztosítanak a benzin-áremelkedés kompenzálására - mondta.

Az egészségügy jelenlegi rendszerének átalakítására készülő Semmelweis-tervvel kapcsolatban a nemzeti erőforrás miniszter azt mondta, hogy elsősorban a lakosság egészségügyi állapotának javítása a cél.

A Semmelweis-terv számos konkrét lépést is tartalmaz - mondta a miniszter, ezek közé sorolva, hogy forrást kell juttatni az egészségügynek, új állami egészségszervezési rendszert kell kialakítani és a jelenlegi struktúrákat át kell alakítani. A terv további elemei közé tartozik az alap- és sürgősségi ellátás újjászervezése, a betegek jogainak hatékonyabb védelme, az egészségügyi dolgozók életpálya-modelljének kialakítása és a szakképzési rendszer átalakítása - fűzte hozzá.

Ugyancsak e terv tartalmazza a gyógyszerrendszer átalakítását és az egészségturizmus fejlesztését.

A bizottsági meghallgatáson az ellenzéki pártok elsősorban a Semmelweis-terv pontos ütemezését és a források elosztásának részleteit hiányolták. A szakminiszter erre válaszolva azt mondta, hogy a terv kidolgozása után beszámol a bizottságnak annak részleteiről is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Már nem olyan súlyos a munkaerőhiány az EU-ban

Már nem olyan súlyos a munkaerőhiány az EU-ban

Az üres álláshelyek aránya 2,6%-ot tett ki az EU-ban 2024 első negyedévében, vagyis nem változott a mutató az előző negyedévhez képest. Az előző év azonos időszakához képest azonban 0,3 százalékponttal csökkent a ráta – olvasható ki az Eurostat friss adataiból. Ezzel folytatódott az a közel két éve tartó trend az unióban, hogy a betöltetlen állások aránya csökken vagy stagnál. Ez nem is meglepő, hiszen az EU gazdasága az elmúlt négy negyedévben csak minimális mértékben (0,1, illetve 0,3%-kal) tudott bővülni az előző negyedévekhez képest. Az üres álláshelyek hazai aránya 2,2% volt az idei év első három hónapjában, amivel hazánk a tagországok középmezőnyében helyezkedik el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×