eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Orbán Viktor: A romák nélkül nincs gazdasági fordulat - a nap hírei

A miniszterelnök szerint a romák nélkül nem tudják végrehajtani azt a gazdasági fordulatot, amely a munkára alapozza Magyarország jövőjét.

Keretmegállapodás

Orbán Viktor azon a rendezvényen nyilatkozott, amelyen a kormány nevében keretmegállapodást írt alá Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat elnökével. A kormányfő hangsúlyozta: a fordulat lényege az, hogy aki tud és akar, az dolgozzon. Orbán Viktor közölte: 2015-ig legalább százezer munkanélküli romát vonnak be a munkaerőpiacra, és támogatják majd a romák oktatását. Az MSZP szerint hiteltelen a keretmegállapodás, mert a kormány csak a szegények egy csoportját emeli ki. Nyakó István, az ellenzéki párt szóvivője úgy vélte: inkább térségi felzárkóztató programokra lenne szükség.

Moratórium

Kinevezési moratóriumot rendelne el január 1-jéig a bírósági vezetők esetében a Fidesz. A Lázár János és Varga István által beterjesztett javaslat alapján az idén már nem lehetne kiírni pályázatot bírósági vezetői tisztségre, a már kiírt pályázatot nem bírálhatnák el, és a tisztség kinevezéssel vagy egyéb módon sem lenne betölthető. A két kormánypárti politikus az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonyának az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötéséről szóló javaslatát is beterjesztette az Országgyűlésnek.

Előrelépés

Jelentős előrelépés történt a bankszövetség és a kormány közötti tárgyalásokon - közölte a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. Müller János az InfoRádióban elmondta: 180 forinton rögzítenék a svájci frank alapú hitelek törlesztő részletének számításakor az árfolyamot, és ezzel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is egyetértett. A kormány és a bankszövetség közötti tárgyalások várhatóan kedden zárulnak le, és akkor be is jelentik az adósmentő csomag részleteit.

Hiánycél

Hét százalékos lenne az idén a magyar államháztartási hiány, ha a kormány a magánnyugdíj pénztári vagyont nem irányította volna át az államháztartásba. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte a Bloomberg hírügynökség érdeklődésére. A tárca beszámolt arról is: a kormány nem készül újabb lépésekre, hogy az idei hiánycélt tartani tudja, csak a már a bejelentett intézkedések végrehajtására koncentrál.

Katasztrófakezelés

Súlyos hiányosságokat tárt fel a természeti katasztrófák kezelésénél az Állami Számvevőszék. A szervezet elnöke elmondta: a vizsgált önkormányzatok fele nem rendelkezik védekezési tervvel, a meglévők fele pedig alkalmatlan. Domokos László szerint a helyhatóságok túl sok katasztrófavédelmi feladatot kapnak, amelyek elvégzéséhez nincs szakemberük, pénzük és eszközük.

Kivonat

Negyvenhárom metrókocsit von ki hétfő reggelig a 2-es és 3-as metró vonaláról a főváros, mert azok potenciális balesetveszélyt jelenthetnek - jelentette be a főpolgármester. Tarlós István azt mondta: a metrótüzek miatt megkeresték a kocsikat gyártó orosz céget, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy a harminc év feletti kocsik közlekedtetése biztonsági kockázatot jelent. Tarlós István szólt arról is, hogy Budapest oktatási intézményeket vonhat össze, ha a kerületek túl sok iskolát adnak át fővárosi üzemeltetésbe. Közben a VII. kerületi önkormányzat úgy döntött: a csökkenő tanulói létszám miatt megszűnik a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium.

Esélytelen

Nem lát esélyt a megegyezésre az esztergomi Fidesz-vezetéssel a város független polgármestere. Tétényi Éva az InfoRádióban elmondta: csütörtökön polgári engedetlenségre hivatkozva nem vezette le a kormányhivatal által összehívott képviselő-testületi ülést. A politikus döntését azzal indokolta, hogy a napirendben nem szerepeltek a korábban alkotmánysértőnek ítélt határozatok.

Beismerő

Beismerte a Cozma-gyilkosság másodrendű vádlottja, hogy ő szúrta vesén Ivan Pesic kézilabdázót a veszprémi Patrióta lokál előtt, 2009 februárjában. Németh Győző a Veszprém Megyei Bíróságon azt mondta: halálfélelme és önmaga védelme miatt vette elő kését. Márciusban az ügy elsőrendű vádlottja, Raffael Sándor is bevallotta, hogy megszúrt valakit akkor este. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott beállósát a veszprémi Patrióta lokál előtt gyilkolták meg 2009 februárjában. A segítségére siető csapattársait, a szerb ZSARKO SESUM-ot és a horvát IVÁN PESICS-et életveszélyes állapotban vitték kórházba. A gyilkosság és garázdaság miatt 7 ember ellen emelt vádat az ügyészség.

Támogatók

Támogatja az Európai Unió az amerikai elnök javaslatát az izraeli-palesztin békéről. Barack Obama az 1967-es izraeli határokat tekintené a jövőbeni palesztin állam alapjának. Az elnök a BBC-nek azt mondta: az Egyesült Államok álláspontja az, hogy kezdődjenek el a megbeszélések a területi és a biztonsági kérdésekről. Hozzátette: fontos, hogy Izrael biztonságban érezze magát Ciszjordánia felől, mivel az izraeliek nem képesek előrelépni a tárgyalásokon, ha nem érzik úgy, hogy megvédhetik területeiket.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×