INFORÁDIÓ 
2019. február 18. hétfő
Bernadett

Lemond a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia két vezetője

InfoRádió / MTI

Április 20-i hatállyal lemond tisztségéről a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia elnöke, Dobszay László és ügyvezető elnöke, Ferencz Győző - tájékoztatott a testület.

Mint a közleményben Ferencz Győző fogalmaz, a lemondás oka részben tiltakozás a Széchenyi Akadémiát ért méltatlanság ellen, részben pedig azt jelzi: úgy érzi, nem tudta kellő súllyal érvényesíteni a testület érdekeit.

"A következő közgyűlésig azonban, amelyet hamarosan összehívunk, és amelyen meghatározzuk a további teendőket, az ügyvezető elnöki feladatokat ellátom" - írta Ferencz Győző.

A testület két vezetője azután mond le tisztségéről, hogy a végszavazás előtt álló új alkotmány-javaslatban szerepel a Magyar Tudományos Akadémia mellett a Magyar Művészeti Akadémia szabadságának védelme és szervezeti önállóságának biztosítása, az MTA önálló alapszabállyal rendelkező társult intézményeként 1992-ben létrehozott Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia azonban kimaradt a javaslatból.

Ferencz Győző az MTI-nek a múlt héten úgy nyilatkozott: "az lett volna a legszerencsésebb, ha az alaptörvényben az állna, hogy Magyarország kormánya garantálja a tudományos kutató- és a művészeti alkotómunka szabadságát, és nem neveznének meg külön testületeket."

A címlapról ajánljuk

Lövések az Örsön

Két társaság szólalkozott össze egy söröző előtt, ekkor dördültek el a gázpisztolyos lövések...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018