eur:
393.14
usd:
366
bux:
66587.1
2024. április 26. péntek Ervin

Bakondi: A magyar lakosság biztonságban van a fukusimai szennyezéstől

Továbbra sem jelentenek veszélyt a magyar lakosságra a Fukusimában történtek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos. A március szökőárban megsérült atomerőmű 2-es reaktorából a Csendes-óceánba szivárgó víz sugárzó izotóptartalma az országban megszabott határérték 7,5 milliószorosa.

A magyar lakosság biztonságban van, a háttérsugárzás nem emelkedett - jelentette ki Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában a fukusimai atomerőműben történtekkel kapcsolatban.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője elmondta: a szervezet honlapján folyamatosan közlik a mérési eredményeket, amelyek azonban semmiféle intézkedést nem indokolnak.

Egy héttel ezelőtt laboratóriumi körülmények között ugyan ki lehetett mutatni rövid felezési idejű jód jelenlétét a levegőben, annak mennyisége azonban rendkívül csekély volt: a rasztási határérték egymilliomod része. Éppen ezért jódtablettát sem szükséges szedni - hangsúlyozta Bakondi György.

A Fukusimából érkező adatokat a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség gyűjti, dolgozza fel és adja tovább, amellyel szoros kapcsolatban van a Magyar Országos Atomenergia Hivatal, így az OKF minden információhoz hivatalos forrásból jut - magyarázta a katasztrófavédelmi biztos, megjegyezve: emellett persze minden ország megosztja az atomkatasztrófával kapcsolatos értesüléseit.

A teljes adást ide kattitva hallgathatja meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×