INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Bakondi: A magyar lakosság biztonságban van a fukusimai szennyezéstől

Infostart / InfoRádió
Továbbra sem jelentenek veszélyt a magyar lakosságra a Fukusimában történtek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos. A március szökőárban megsérült atomerőmű 2-es reaktorából a Csendes-óceánba szivárgó víz sugárzó izotóptartalma az országban megszabott határérték 7,5 milliószorosa.

A magyar lakosság biztonságban van, a háttérsugárzás nem emelkedett - jelentette ki Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos az InfoRádió Aréna című műsorában a fukusimai atomerőműben történtekkel kapcsolatban.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője elmondta: a szervezet honlapján folyamatosan közlik a mérési eredményeket, amelyek azonban semmiféle intézkedést nem indokolnak.

Egy héttel ezelőtt laboratóriumi körülmények között ugyan ki lehetett mutatni rövid felezési idejű jód jelenlétét a levegőben, annak mennyisége azonban rendkívül csekély volt: a rasztási határérték egymilliomod része. Éppen ezért jódtablettát sem szükséges szedni - hangsúlyozta Bakondi György.

A Fukusimából érkező adatokat a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség gyűjti, dolgozza fel és adja tovább, amellyel szoros kapcsolatban van a Magyar Országos Atomenergia Hivatal, így az OKF minden információhoz hivatalos forrásból jut - magyarázta a katasztrófavédelmi biztos, megjegyezve: emellett persze minden ország megosztja az atomkatasztrófával kapcsolatos értesüléseit.

A teljes adást ide kattitva hallgathatja meg.


A címlapról ajánljuk