eur:
389.97
usd:
365.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tisztázni kell, mennyi pontosan az önkormányzatok adóssága

Átalakítaná az önkormányzati iskolák finanszírozását, szigorítaná az önkormányzatok hitelfelvételét és gazdasági ellenőrzését is a belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Tállai András a településvezetők előtt azt mondta: a tervek szerint megyén belül osztanák el az iparűzési adót.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének küldöttgyűlésén Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta: a most bejelentett intézkedések nem kész törvényjavaslatok, hanem gondolatok, tervezetek.

A kormány számára a legfontosabb feladatnak azt tartja, hogy tisztázzák, mennyi is pontosan az önkormányzatok adóssága. A cél az, hogy olyan önkormányzatokat hozzanak létre, amelyek nem termelnek hiányt - mondta az államtitkár.

"Az Európai Unió több országában egyszerűen nem ismerik azt, hogy a működés terén az önkormányzatok hiányt halmoznak fel, és nem ismerik azt, hogy a működésükre hitelt vesznek fel. Természetesen más dolog a fejlesztés, amikor az önerőt kell pótolni" - fogalmazott.

Tállai András kitért az iskolák helyzetére is. Azt mondta: az állam a jövőben sokkal nagyobb részt vállal az oktatási szolgáltatás megszervezésében. Javaslata szerint a személyi kiadásokat az állam vállalná, az épületek fenntartását az önkormányzatok finanszíroznák. Az államtitkár úgy fogalmazott: "egyetértési jogot kell adni" az önkormányzatoknak az iskolaigazgatók kinevezésekor.

"Természetesen a személyi juttatás finanszírozásához az állam a szakmai munkát is magára vállalja. Például az oktatás terén a szakmai irányítás, a szakmai koordináció és a szakmai ellenőrzés teljes egészében állami feladat. Ez nem azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak szakmai értelemben nem lesz feladatuk és nem lesz beleszólásuk" - jelentette ki.

Az államtitkár hozzátette: ugyanezt a munkát el kell végezni az egészségügy területén is.

Tállai András az országgyűlési képviselői és a polgármesteri tisztségek összeférhetetlenségével kapcsolatban azt mondta: ez a kérdés eldőlt, a döntést az Országgyűlésnek gyakorlatilag már csak meg kell szavaznia.

A kormány a tervek szerint szigorítaná az önkormányzatok hitelfelvételét és a gazdasági ellenőrzést is. Azt azonban Tállai András nem tudta megmondani, hogy a hitelfelvételi szigorítások mikortól lépnének életbe.

"Olyan önkormányzati és finanszírozási rendszert szeretnénk, amely nem ilyen bonyolult, hanem teljesen átlátható és egyértelmű, ugyanakkor jól ellenőrzött és számon kérhető. Meg kell szüntetni a személyi jövedelemadó bevételhez kötött önkormányzati finanszírozási rendszert. A jövőben feladatfinanszírozási rendszert szeretnénk. Nem csak szövegben és beszédben, hanem a valóságban is" - tette hozzá.

Az államtitkár beszédében kitért az iparűzési adóra is. Elmondta: hiba lenne megváltoztatni, azonban ki kell egyenlíteni a rendszert. Megyén belüli fejlesztési alap létrehozásáról beszélt, amely egyfajta kiegyenlítő szerepet látna el.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára beszéde végén is hangsúlyozta: nincsenek kőbe vésve a javaslatok, csak az irányokat szabja meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×