eur:
389.63
usd:
362.71
bux:
68004.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Miért terjed a szingli életforma Magyarországon?

A magyarok addig halogatják a gyermekvállalást, amíg végleg le kell mondaniuk róla - hangzott el a Heti Válasz és a Figyelő budapesti konferenciáján. Spéder Zsolt, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója egyebek mellett arra a felmérésre hívta fel a figyelmet, amely szerint Magyarországon a szülők negyven, Hollandiában viszont 75 százalékának született meg a két évvel korábban tervezett gyermeke. A tanácskozás résztvevői az öngondoskodásról cseréltek eszmét.

A 34 éves magyar felnőttek 25-27 százalékénak nincs gyereke, pedig szeretne, hiszen a tervezett gyermektelenség nem jellemző Magyarországon - mondta a konferencián a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója. Ennek kockázatát érzékeltetve Spéder Zsolt rámutatott, hogy 30, de főleg 35 éves kortól meredeken csökken a nők termékenysége.

Egy vizsgálat szerint Magyarországon a szülők negyven, Hollandiában viszont 75 százalékának született meg a két évvel korábban tervezett gyermeke. A magyar szülők tehát addig halogatják a gyermekvállalást, amíg végleg le kell mondaniuk róla, vagy csak egy gyermekre marad idejük.

A rendszerváltás óta meg nem született 300 ezer gyermek már sohasem fog megszületni, ezért 2050-re drámai mértékben megnő az idősek száma - jelentette ki a demográfus.

Jelentősen nő majd az idősek, és csökken a középkorúak részaránya. az a két-háromszázezer gyerek, aki 1990 óta nem született meg, már nem is jön a világra, és tíz-húsz-harminc év múlva hiányozni fog a középkorúak közül - tette hozzá Spéder Zsolt.

Utasi Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem tanára a szingli életforma terjedésére keresett magyarázatot előadásában. A magyar felnőttek 40 százaléka ugyanis egyedül van, a 29 évesnél fiatalabb férfiak 70 százaléka otthon, az édesanyjával élő agglegény, a nők 60 százaléka pedig szingli ebben a korosztályban. A felmérések azt mutatják, hogy számukra a barátok és a hobbik nagyon fontosak az életben.

Hogy terveznek-e házasságkötést, ebben a kérdésben a férfiak aránya 70, és a nőké is ehhez közelít. Abban, hogy a nők nem akarnak férjhez menni, szerepet játszik egy előző kapcsolatukból született gyermek, ami jellemzően nem házasság volt - fejtette ki Utasi Ágnes.

A szociológus szerint a kapcsolatokhoz szükséges bizalmat és szolidaritást az urbanizáció, a rövid távú racionalitás, a piaci verseny, valamint az egyéni sikerek és fogyasztás hajszolása ásta alá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×