eur:
389.54
usd:
364.46
bux:
68219.23
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Orbán: Ez a megújulás költségvetése - a nap legfontosabb hírei

A megújulás költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét a miniszterelnök. Orbán Viktor az Országgyűlés ülésén az államadósság problémájáról és a teljes gazdasági átalakulás fontosságáról beszélt.

A kormányfő a 2011-es költségvetési javaslat expozéjában azt mondta: megújulásra van szükség a stabil gazdaság kialakításához, egy millió új munkahely megteremtéséhez és a tisztes megélhetés biztosításához. Orbán Viktor hangsúlyozta: a büdzsé megteremti a lehetőségét annak, hogy Magyarország kitörjön az adósságcsapdából. Beszámolt arról, hogy jövőre megkezdi a strukturális reformokat a kormány, és egyúttal modellértékű adórendszert vezet be, amely munkára és családalapításra ösztönöz. Igazságtalannak tartják a jövő évi költségvetést az ellenzéki pártok. Az MSZP szerint a büdzsé téves számokon és alkotmányellenes intézkedéseken alapul, feléli a jövőt, és a felső tízezer, valamint a nagyvállalatok érdekét szolgálja. A Jobbik azt szorgalmazta, hogy fordítsanak többet a közfoglalkoztatás helyzetének javítására, míg az LMP úgy véli: a költségvetés legnagyobb vesztese a humán szféra lesz.

Nem az MSZP magán-nyugdíjpénztári népszavazására

Nem támogatta az MSZP magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseit az Országos Választási Bizottság. A hitelesítést azért tagadta meg a testület, mert a kérdések szerinte nem voltak egyértelműek. Elutasította a bizottság az MSZP alkotmánnyal összefüggő népi kezdeményezését is. A szocialisták azt szerették volna, ha az új alkotmányról - annak kihirdetése előtt - népszavazást tartanak. Korózs Lajos szocialista politikus szerint az Országos Választási Bizottság politikai megrendelést teljesített. Az OVB döntött arról is, hogy január 9-én lesz a területi és az országos kisebbségi választás.

Újabb segítség az iszapkatasztrófa károsultjainak

240 millió forintot kapnak a vörösiszap-katasztrófa sérültjeinek ellátásában részt vevő egészségügyi intézmények. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma közölte: a pénzt a H1N1-es influenzavírus okozta megbetegedések kezelésére szánt félmilliárdos tartalékalapból biztosítják. Közben Devecser polgármestere közölte: még a héten nyújthatják be kérelmüket a vörösiszap-katasztrófa károsultjai a nem lakóépületekben keletkezett károk enyhítésére. Toldi Tamás emlékeztetett: a kormány ingatlanonként 500 ezer forintig támogatja a háztartási ingóságok, és személyenként 200 ezer forintig a ruhaneműk pótlását.

Ismét emelkedik az üzemanyagok ára

Szerdán bruttó hat-hat forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát is a Mol. Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzin átlagára így 341 forintra, a gázolajé 329 forintra nő.

FHB: folyamatosan nőttek a földárak

Több mint 90 százalékkal emelkedett az elmúlt 10 évben az átlagos földár Magyarországon. Harmati László, az FHB Jelzálogbank üzleti vezérigazgatója a pénzintézet termőföld-indexét bemutató tájékoztatón elmondta: az árak növekedése folyamatos volt; az emelkedést a válság sem befolyásolta.

Növekszik a cégfelszámolások száma az építőiparban

Októberben 340 cég ellen indult felszámolási eljárás az építőiparban, ami 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint az előző hónapban 427 céget alapítottak a szektorban, ami 21 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Csökkent az építőipari termelés

Szeptemberben 9,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés Magyarországon, az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége közölte: az első 9 hónapban 10,5 százalékkal volt kisebb a termelés, mint egy évvel korábban.

Mozsár István irányítja az Operát

Mozsár István mérnök-menedzser lett a Magyar Állami Operaház megbízott ügyvezető igazgatója. Várkonyi Judit sajtóreferens tájékoztatása szerint a 46 éves Mozsár Istvánt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jóváhagyásával Horváth Ádám, az operaház miniszteri biztosa kérte fel a poszt betöltésére. Megbízatása az ügyvezető igazgatói posztra kiírt pályázat eredményes lezárásáig, legfeljebb 2011. június 30-ig szól.

Elhunyt Polyák Imre

Életének 78. évében, súlyos betegség után elhunyt Polyák Imre olimpiai bajnok birkózó, a Nemzet Sportolója - közölte a Magyar Olimpiai Bizottság. Polyák Imre három egymást követő olimpián, 1952-ben Helsinkiben, 1956-ban Melbourne-ben, majd 1960-ban Rómában is ezüstérmet szerzett, majd 4 évvel később Tokióban aranyérmes lett. A sportoló később anyaegyesületénél, az Újpestnél edzőként dolgozott, és részt vett a válogatott felkészítésében is. Polyák Imrét a Magyar Olimpiai Bizottság, és a Magyar Birkózó Szövetség saját halottjának tekinti; temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×