eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Így osztják el a kórházaknak szánt pénzt

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár december hónap első felében utalja azt a 27,5 milliárd forintot az egészségügyi intézményeknek, amelynek felhasználásáról október 18-án döntött a Parlament.

Az összeg elosztásáról szóló előterjesztést november 24-én tárgyalja a kormány, a tervezet hétfőn kerül fel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapjára. Az azonnali forrásjuttatás az első lépést jelenti a kialakult torz, igazságtalan rendszer felszámolásában - olvasható a tárca közleményében.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az érintett öt szakmai szervezet (Magyar Kórházszövetség, Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, Egyetemi Klinikák Szövetsége, Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, Medicina 2000) és a minisztérium által meghívott szakértők közösen egyeztek meg azokban az elvekben, amelyek mentén az elosztás történik.

A pénz felét a lejelentett és elfogadott teljesítmény arányában az intézményi teljesítményvolumen korlát plusz maximum 10 százalékáig a ki nem fizetett többletteljesítés arányában kapják az egyes intézmények. Az összeg 20 százalékát a teljesítményvolumen-korlát elosztásának korrekciójára használják fel. További 20 százalékot a kiemelkedő mértékben eladósodott intézmények kapnak, míg a forrás 10 százalékát az ellátáshoz való hozzáférés és az ellátás minőségének javítására használják fel.

A többletforrás elnyerésének feltétele, hogy az intézmények vállalják az adósságjelentési rendszerben és a struktúraátalakítási területi munkában való részvételt, valamint a súlyosan eladósodott intézmények konszolidációs terv készítését. Az OEP monitorozni fogja a várólisták alakulását.

A közlemény szerint a tárca már peren kívüli megállapodást kötött azzal a négy kórházzal - a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház, a Hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház, a Hajdu-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórháza, és a Keszthelyi Városi Kórház - amelyek esetében a Legfelsőbb Bíróság is kimondta, hogy jogellenes volt az akkori szakminiszter eljárása. A kormány a megállapodás értelmében visszatérítési kötelezettség nélkül kiutalt részükre összesen 3050 millió forintot, ezért ők a fenti konszolidációs forrásból nem részesülnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×