eur:
398.6
usd:
363.92
bux:
74215.73
2024. október 9. szerda Dénes

Gellér Balázs József: "El kellene rendelni a nyomozást a Biszku-ügyben"

Mekkora szabad légtér jut egy elítéltnek? Mikola István szerint a a gyógyszerkassza és a járóbeteg-szakellátás az egészségügy két kritikus területe. Csalások és visszaélések sorozata történik a kisebbségek rovására. Gellér Balázs József tanszékvezető szerint el kellene rendelni a nyomozást a Biszku-ügyben. Hírek a lapokból.

 A Népszabadság arról ír, hogy az eddigi szabályozás szerint a fogvatartottak számára legalább hat köbméternyi szabad légteret, illetve három - nőknek és fiatalkorúaknak három és fél - négyzetméternyi mozgásteret kellett biztosítani a zárkákban. Ezt az előírást azonban most a "lehetőleg" fordulat beszúrásával enyhítették, vagyis: a jövő héttől az sem kifogásolható, ha az elítélteket még ennél is kisebb helyre zsúfolják össze. A strasbourgi emberi jogi bíróság több döntése ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy amennyiben egy-egy fogvatartottra három négyzetméternél kisebb szabad terület jut, az sértheti az emberi jogokat. Ha a zárkák zsúfoltsága miatt a fogvatartott Strasbourghoz fordul, az államot el fogják marasztani, és még kártérítést is fizethetnek az elítélteknek.

A Magyar Nemzet interjút közöl Mikola István volt egészségügyi miniszterrel, aki két kritikus területet lát az ágazatban: a gyógyszerkasszát és a járóbeteg-szakellátást. Mikola István az egészségügyben áttörést, paradigmaszerű nagy változást nem lát, de hangsúlyozta, hogy ez nem a tárca hibája, hiszen egyelőre nincs olyan gazdasági mozgástér, amely nagymértékű átalakítást tenne lehetővé. A volt szakminisztert ugyanakkor aggasztja, hogy a tárca nem eléggé aktív. A parlament egészségügyi bizottságának fideszes elnöke szerint talán 2013-14-ben lesz meg az a lehetőség, hogy az egészségügy nagyobb mozgásteret kapjon az alapvető átalakításokra.

A Népszabadság arról ír, hogy csalások és visszaélések sorozata történik a kisebbségek rovására. Valószínűsíthető, hogy a kisebbségi választások csaknem tizedét olyan településen tűzték ki, ahol nem élnek az adott közösséghez tartozók. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium illetékes államtitkársága a minap konzultációt tartott a tizenhárom kisebbség vezetőjével: abban maradtak, hogy a finanszírozás átalakításával próbálnak meg gátat szabni a pénzügyi visszaélésekre szakosodó álönkormányzatok létrehozásának. Hírek szerint ehhez a népszámlálási adatokat is alapul veszik majd, de a részletek egyelőre nem ismertek.

A Magyar Nemzetben Gellér Balázs József tanszékvezető egyetemi docens-ügyvéddel olvashatnak interjút, aki arról beszél: az ügyészségnek el kell rendelnie a nyomozást a Biszku-ügyben. Mint mondja: nem tisztázták annak ténybeli és jogi feltételeit, hogy a volt belügyminiszter felelőssé tehető-e az 1956-os forradalmat követő megtorlásokért. A feljelentő várhatóan kedden nyújtja be a panaszát a másodfokú vádhatósághoz - írja a Magyar Nemzet.

Az egykulcsos adó a magasabb jövedelműek érdekeit szolgálja, ám ezt az érdeket sokkal inkább az abszolút járulékplafon bevezetésével kellene képviselni - mondta a Napi Gazdaságnak Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst & Young adótanácsadója szerint a minimálbér-megállapodásoktól függ, hogy romlik-e a kisebb jövedelműek nettó jövedelempozíciója. Véleménye szerint az új adó- és vámhivatal az összevonás után sokkal hatékonyabban lesz képes üldözni a csalókat.

A Világgazdaság arról ír, hogy három év után ismét elértük az EU átlagos növekedési ütemét a harmadik negyedévben. Az előzetes, szezonálisan kiigazított adatok szerint 2,1 százalékra gyorsult a növekedésünk az előző év hasonló időszakához képest. Ez jócskán felülmúlta az elemzői várakozásokat, akik így máris megemelték prognózisaikat. Javulást várnak az eddig életjeleket is alig mutató belföldi keresletben, de a növekedés motorja egyértelműen az export és a nagyrészt kivitelre termelő feldolgozóipar. Árnyalja azonban a képet, hogy a KSH lejjebb vitte a tavalyi GDP-számokat, így a javulás egy része csak technikai jellegű.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
N. Rózsa Erzsébet: éleződik a helyzet a Közel-Keleten, de senki nem akar háborút
Aréna

N. Rózsa Erzsébet: éleződik a helyzet a Közel-Keleten, de senki nem akar háborút

Minőségi ugrás az izraeli–iráni konfliktusban, hogy Irán rakétákkal lövi Izraelt, de Teherán nem akar háborút – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa. N. Rózsa Erzsébet beszélt az iráni atomprogram állásáról, a párhuzamos hadseregről és az arab ország álláspontjáról is.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×