eur:
399.32
usd:
364.14
bux:
74315.74
2024. október 9. szerda Dénes

Két év múlva jöhet a duális szakképzés - a nap hírei

Várhatóan 2012-ben vezetik be Magyarországon a duális szakképzést, de kísérleti jelleggel már jövő szeptembertől működhet a német rendszer - jelentette be az oktatási államtitkár. A nap híreinek összefoglalója.

Kísérletképp már jövőre is

Várhatóan 2012-ben vezetik be Magyarországon a duális szakképzést - jelentette be az oktatási államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón. Hoffmann Rózsa közölte: kísérleti jelleggel már jövő szeptembertől működhet a német rendszer. Ezzel 18-ról 17 évre módosul a tankötelezettség korhatára. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ismertetése szerint a duális képzés lényege, hogy 3 év lesz a szakképzés ideje, és már az első évben nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati oktatás.

Orbán tárgyalna a válságadózás folytatásáról

A válságadók kifutása után egy tartós, kiszámítható közteherviselésről állapodna meg a kereskedőkkel, valamint a pénzügyi, távközlési- és energiavállalatokkal a kormányfő. Orbán Viktor úgy fogalmazott: tárgyalásokat kezdenek, amelyek célja, hogy a mostani válságadó körülbelül fele 2012 után is befolyjon az államkasszába. A miniszterelnök a Parlamentben, miután aláírták a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával a szakképzési feladatokról szóló megállapodást, azt mondta: jelenleg a gazdaság talpra állítása a legfontosabb feladat, ez pedig csak új munkahelyek létrehozásával és a meglévők megőrzésével érhető el.

Nők nyugdíjban, negyven év után

Januártól kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden, 40 év munkaviszonnyal rendelkező nő. Nagy Anna kormányszóvivő hangsúlyozta: a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak, de a szakiskolai és a felsőfokú képzési idő nem. Az MSZP támogatja a kormány döntését, de azt javasolja, hogy teremtsék meg a lehetőséget a férfiaknak is. Bírálta az ellenzéki párt a civil szervezetek támogatásának csökkentését is. Szabó Imre szocialista országgyűlési képviselő azt mondta: a jövő évi költségvetés tervezete szerint felére csökkennek a nonprofit szféra forrásai.

Szijjártó: Simor sértett

A jegybank elnök szerint jövőre a GDP arányos eredményszemléletű hiány biztosan 3 százalék alá csökken, a strukturális deficit azonban az idei 2 és fél százalékról 4 és fél százalékra emelkedik. Simor András közölte: a nemzeti bankkal nem egyeztetett a kormány a 2011-es költségvetésről. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője erre reagálva úgy fogalmazott: a jegybankelnököt a kormánnyal szembeni komoly sértődöttség vezérli.

BKV: újabb vizsgálat


A városházán és a BKV-nál is vizsgálatot indított a közlekedési vállalat működési engedélyeinek ügyében a főpolgármester. Tarlós István azután döntött így, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság felfüggesztette a cég valamennyi vasúthatósági működési engedélyét. Közben a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: átutalják a BKV-nak azt a 7 és fél milliárd forintot, amelyre még a Bajnai-kabinet tett ígéretet a 2010-es költségvetés terhére.

Külterületi kármentesítés


Még a héten megkezdődik a vörösiszappal elöntött külterületek kármentesítése - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja. Szabó Csaba az InfoRádióban elmondta: a szántóföldek, a legelők, az erdők és a halastavak mentesítése a MAL Zrt. feladata lenne, de a cég nem ismeri el a felelősségét. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium arról számolt be, hogy 5 évig vizsgálják a vörösiszap-katasztrófában érintett emberek egészségi állapotát. A térségben lakóknak és a mentésben résztvevőknek félévente-évente egészségügyi szűréseken kell megjelenniük.

A világ igazai

Átadta a Világ Igaza kitüntetéseket és a Belügyminisztérium Bátorságért érdemjelét a tárca vezetője. Pintér Sándor az ünnepségen azt mondta: gátat kell vetni a szélsőséges megnyilvánulásoknak, amelyek ma is veszélyt jelenthetnek a szabadságjogok érvényesülésére. Az idén 29 embernek ítélték oda az elismeréseket; többségüket posztumusz tüntették ki.

Príma juniorok

Idén is tíz fiatal alkotó vehette át az építészet, építőművészet kategória Junior Prima Díjait; a 7 ezer euróval járó elismerést a fővárosi Művészetek Palotájában adták át. Török Árpád, a Junior Prima Díj építészet, építőművészet kategóriáját alapító TriGránit Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója azt mondta: Európa egyik legnagyobb vállalataként is fontosnak tartják a fiatal magyar alkotók támogatását.

Soha többé berlini fal

A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint közös felelősség, hogy Európában soha ne ismétlődhessenek meg a berlini fal megépítésével okozott kegyetlenségek. Schmidt Mária a Németország újraegyesítésének 20. évfordulója alkalmából, az intézményben tartott megemlékezésen úgy fogalmazott: a fal csaknem 30 éves léte már a múlté, de a tényt, hogy évtizedekig ott húzódott Berlin és Európa között, nem lehet meg nem történtté tenni.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Éles hangon válaszolt a magyar kormányfő az EU-elnökségi programbeszédére reagálók felszólalásaira. Kritizálta az Európai Bizottság elnökét és a néppárti frakció vezetőjét is. Kitért arra is, hogy Nyugat-Európában hány orosz dolgozik országonként, és hogy miként kereskednek "fedett módon" az oroszokkal EU-tagállamok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 9. 11:31
×
×
×
×