eur:
388.88
usd:
360.8
bux:
68655.13
2024. május 7. kedd Gizella

Jávor: Az igazságérzetünket nem lehet alkotmányellenes lépésekkel megnyugtatni

Javaslatcsomagot nyújtott be az LMP az országgyűlésnek, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek az ajkai timföldgyár okozta vörösiszap-ömléshez hasonló katasztrófák - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke. Jávor Benedek arról is beszélt, hogy a már felvett, jelentős összegű végkielégítéseket nem lehet jogellenes lépésekkel visszavenni.

A veszélyes létesítmények évenkénti építésügyi ellenőrzését javasolja az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága. A testület LMP-s elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: emellett szeretnék bevezetni a sajátos építmények fogalmát is, amelyek létesítéséhez, működtetéséhez szükséges engedélyeket nem a jegyző, hanem egy hatóság adná ki.

Jávor Benedek hozzátette: e változtatásokkal párhuzamosan a testület javasolja a büntető törvénykönyv módosítását is. A politikus hangsúlyozta: úgy tűnik, a hatóságok nem végzik kielégítően a munkájukat, hanyagság, politikai nyomás és a korrupció is szerepet játszik abban, hogy olyan engedélyeket is kiadnak, amelyeket nem lenne szabad, illetve nem ellenőrzik, hogy az üzemeltetők betartják-e az abban működési feltételként foglaltakat.

Szükség lenne emiatt a hivatali eljárás körében elkövetett veszélyeztetés tényállásának megteremtésére. Eszerint a hatóságok büntetőjogi felelősséggel tartoznának az általuk kiadott engedélyekért. Így lenne biztosítható az is, hogy a szükséges ellenőrzéseket megfelelő színvonalon hajtsák végre - magyarázta Jávor Benedek.

Jogellenesnek tartják

A 98 százalékos különadóval az a probléma, hogy az arról szóló szabályt visszamenőleges hatállyal hozták meg, ami ellentmond annak a jogi alapelvnek, amely szerint visszamenőleg nem lehet jogi kötelezettségeket előírni. Ez ugyanis sértené a jogbiztonság alapelvét - közölte az LMP politikusa.

Az én igazságérzetemet is sok minden bántja, például a hajléktalanok helyzete. De ha nekiállnék a jobban öltözött polgártársaim zsebéből kivenni a pénztárcájukat, és abból pénzt osztani az utcán élőknek, talán úgy érezném, hogy arányosabban osztjuk el a javakat, ám attól ez még jogellenes magatartás - fejtegette Jávor Benedek.

Sértheti tehát az igazságérzetünket az, hogy a múltban állami vezetők jelentős végkielégítéseket vettek fel, de ennek orvoslására nem lehet alkotmányellenes lépéseket alkalmazni - jelentette ki a politikus.

A teljes adást ide kattintva hallgathatja meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 14:49
×
×
×
×