eur:
389.01
usd:
361.33
bux:
68695.88
2024. május 7. kedd Gizella

Lázár kész tárgyalni a különadóról - a nap legfontosabb hírei

A Fidesz frakcióvezetője kész tárgyalni arról, hogy a hosszú szolgálati idővel rendelkező közalkalmazottakat ne érintse a 98 százalékos különadó.

Lázár János az InfoRádióban megismételte: a korábban kifizetett több tízmillió forintos végkielégítéseket vissza kell szerezni. A kormánypárti politikus változatlan formában nyújtotta be a különadóról szóló törvényt, miután az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek találta, és megsemmisítette azt. Hozzátette: kezdeményezte azt is, hogy az Alkotmánybíróság ne dönthessen olyan ügyekben, amelyekről nem lehet népszavazást tartani.

Az Ab reagál a Lázár-javaslatra

Az Alkotmánybíróság szerint a testület utólagos felülvizsgálati jogkörének változatlan fenntartása a magyar alkotmányos rend lényegi biztosítéka. Ezt Sereg András sajtófőnök közölte a testület hatáskörének módosítását kezdeményező fideszes törvényjavaslat ügyében.

Tömegdemonstrációt szervez az MSZP

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács soron kívüli ülésének összehívását kezdeményezi a 98 százalékos különadó miatt a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, és tárgyalást kezdeményezett az ügyben a kormánnyal a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete is. Közben Mesterházy Attila, az MSZP elnöke bejelentette: pártja tömegdemonstrációt tart a kormány eddigi tevékenysége ellen, és a rendezvény egyben évértékelő is lesz.

Iszapkatasztrófa: megkezdik a védekezési költségek kifizetését

Megkezdik a vörösiszap-katasztrófa után elvégzett védekezési munkák költségeinek kifizetését. Pintér Sándor belügyminiszter a kormány szerdai döntéséről elmondta: erre a célra egy felülről nyitott keretet hoztak létre a Magyar Kármentő Alapból.

Hivatallá alakul az ITD Hungary


Központi Hivatallá alakul az ITD Hungary Zrt. Erről szintén szerdai ülésén döntött a kormány. Az indoklás szerint feladatai hiánytalan ellátása mellett költséghatékonyabb szervezetként működik majd tovább az ITD. A kormányszóvivő beszámolt arról is, hogy a kabinet tartja a jövő évi három százalékos államháztartási hiánycélt. Nagy Anna elmondta: a költségvetést a törvényben meghatározott időpont - október 31-e - előtt benyújtják az Országgyűlésnek.

Nézőpont: maradt a kormánypártok támogatottsága

Az önkormányzati választások után egy hónappal is jelentős a kormánypártok támogatottsága - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasznak készült közvélemény-kutatásából. Az adatok szerint a biztos szavazó pártválasztók 60 százaléka a Fidesz-KDNP pártszövetséget támogatja. Az MSZP ebben a körben 24, a Jobbik 12, az LMP két százalékon áll. A Nézőpont Intézet ezer ember megkérdezésével készítette a reprezentatív kutatást.

Fejleszti a BKV forgalomirányító rendszerét

Uniós forrásból fejleszti forgalomirányító és utastájékoztató rendszerét a BKV. A társaság közölte: a mintegy hétmilliárd forintos beruházás eredményeként kiszámíthatóbb lesz a szolgáltatás. A fejlesztésről szóló szerződést ma írta alá a BKV és a Synergon Rendszerintegrátor Kft.

Az Alstom még reménykedik

Közeledtek az álláspontok az Alstom és a főváros vezetése között a metrókocsik ügyében kezdett tárgyalásokon. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta: Budapest vezetése ismertette feltételeit a francia cég vezetőivel, és új tender kiírásáról nem volt szó. Úgy fogalmazott: a jó megoldás érdekében folytatják a tárgyalásokat, de részleteket nem közölt.

GVH-bírság malmoknak

Összesen 2,3 milliárd forint bírságot szabott ki 16 magyarországi malomipari vállalkozásra a Gazdasági Versenyhivatal. A GVH közlése szerint a cégek 2005 februárja és 2008 áprilisa között egyeztették egyes malmi búzaőrlemények árát, emellett felosztották egymás között a piacot, és ez a legsúlyosabb jogsértésnek minősül a versenyjogban.

Büntetőfeljelentés várható az Omninvest ellen

Jogtalanul használt fel kétmilliárd forint állami forrást a H1N1-es influenza vírus elleni vakcina előállítására szerződött Omninvest Development Kft. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal közölte: várhatóan büntetőfeljelentést tesz az ügyben. Korábban a Vám- és Pénzügyőrség arról számolt be, hogy adócsalás és jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt indítottak nyomozást az Omninvest Oltóanyag Kft. ellen.

Emelkedik a cunami áldozatainak száma

Indonéziában 370-re emelkedett a hétfői szökőár halálos áldozatainak száma. Szumátra nyugati partjainál 3-6 méteres hullámokkal söpört végig a cunami, amelyet egy, a Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű földmozgás váltott ki. Közben Indonéziában ismét kitört a Jáva szigetén lévő Merapi vulkán, amely először kedden a cunami után nem sokkal lövellt ki forró hamut. Az első kitörésben 33 ember halt meg, 14-en megsérültek.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×