eur:
389.09
usd:
361.47
bux:
68682.63
2024. május 7. kedd Gizella

Szánthó Miklós: "Módosításokkal újra bevezethető a különadó"

Nem a különadót találta alkotmányellenesnek az Alkotmánybíróság, hanem annak jogi-szabályozási részleteit - mondta az InfoRádiónak Nézőpont Intézet elemzője. Szánthó Miklós szerint a kormány újra bevezetheti az adónemet az alkotmánybírósági indoklás figyelembevételével, amire az előző parlamenti ciklusokban is volt már példa.

Az Alkotmánybíróság a korábbi törvényi rendelkezésnek nem azt a passzusát találta alkotmányellenesnek, hogy a nagyobb mértékű végkielégítésekre különadót vet ki a kormány. Hanem azt, hogy ez a rendelkezés nem csak a jó erkölcsbe ütköző módon juttatott jövedelmekre vonatkozik, hanem azokra is, amelyek alanyi jogon járnak - mondta el a Nézőpont Intézet elemzője.

A testület azonban azt is leszögezte, hogy az alkotmány alapján a jó erkölcsbe ütköző, államtól származó jövedelmeket ezen felül, a mostani döntéstől eltérő módon megadóztathatják - tette hozzá Szánthó Miklós.

Szerinte ezen felül hangsúlyozni kell, hogy a most megsemmisített törvényi rendelkezéshez alapot adó alkotmánymódosítást nem kifogásolták. Az más kérdés, hogy az AB nem is vitathatja az alaptörvény rendelkezéseit - jegyezte meg az elemző.

Két részre kell bontani ennek a kommunikációs csatározásnak a részleteit - hangsúlyozta Szánthó Miklós. Az ennek a szabályozásnak a révén származó bevételnek a kiesése, illetve az összeg kasszába jutása sem befolyásolja, vagy rengeti meg a költségvetés számait.

A sajtóban ötszázmilliótól egymilliárd forintig terjedő nagyságrendek keringenek a most megsemmisített jogszabály alapján eddig befolyt összegről - tette hozzá.

A szakértő úgy véli, a kormánynak nem kell sokáig időznie ezzel a kérdéssel. Hiszen már korábban is megtörtént, hogy az Alkotmánybíróság egy passzus bizonyos részleteit kifogásolta, és a törvényhozó ezek után a jogszabályt a testület idézőjelbe tett "utasításainak" megfelelően módosította - emlékeztetett Szánthó Miklós.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Élesedhet a verseny a távközlési piacon, de nem mindig a multiknak áll a zászló

Élesedhet a verseny a távközlési piacon, de nem mindig a multiknak áll a zászló

Az internetszolgáltatás minőségének fókuszában jellemzően mindig a sávszélesség és a lefedettség állt, azonban Bálint Zoltán, a Giganet Internet Szolgáltató Kft. ügyvezetője szerint ebben ma már nincsenek jelentősebb különbségek az elérhető szolgáltatások között, a vállalkozások számára inkább a személyre szabottság, a rugalmas ügyfélkezelés lehet a vízválasztó, és pont ez az, amiben a kisebb internetszolgáltatók többet tudnak nyújtani a „dobozos termékekkel” operáló nagy cégekkel szemben. Bár a piacot felforgatni készülő 5G technológia egyelőre a nagyok malmára hajtja a vizet, a nyíregyházi központú szolgáltatónak is meg van a stratégiája, amivel tovább növelheti ügyfelei számát az egyre szűkülő piacon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×