eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Társadalmi párbeszéd lesz a határon túliak választójogáról

Nem az alkotmányban, hanem a választójogi törvényben kellene meghatározni azt, hogy kaphatnak-e választójogot a határon túli magyar állampolgárok - mondta Gulyás Gergely, az új alkotmányt előkészítő bizottság alapjogi munkacsoport felelőse.

A jelenleg hatályos alkotmány kimondja, hogy azok a magyar állampolgárok rendelkeznek választójoggal, akiknek Magyarországon lakóhelyük van. Gulyás Gergely, az új alkotmányt előkészítő bizottság alapjogi munkacsoportjának felelőse elmondta: ezt a kitételt nem kívánják fenntartani az új alaptörvényben.

A politikus hozzátette: nem akarják az új alkotmánnyal korlátozni a határon túliak szavazati jogáról szóló vitát, társadalmi párbeszédet szeretnének az ügyben. Szerinte, ha a Magyarországon élő, magyar nemzethez nem tartozó magyar állampolgároknak és nemzeti kisebbségeknek kedvezményes mandátumszerzési lehetőségét biztosítanak, akkor azoktól a magyar állampolgároktól sem tagadható meg a választójog, akik történelmi okokból a határokon túlra szorultak.

Gulyás Gergely szerint egyelőre találgatás lenne arról beszélni, milyen formában kapnának szavazati jogot a határon túliak. De ellenpéldaként elmondta, magyarországi egyéni választókerületek jelöltjeire biztos nem szavazhatnak majd a külföldön élő magyarok.

Azt még nem tudni, mennyi határon túli magyar állampolgár lesz, mivel január elsejétől lép hatályba a törvény, mint ahogy azt sem tudni még, módosul-e az Országgyűlés előtt lévő választójogi törvényjavaslat. A részletek azután derülhetnek ki, hogy a parlament elfogadta az új választójogi törvényt - Gulyás Gergely szerint ez 2011 végére mindenképpen megtörténik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×