eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Devecseren is felkészülnek a kitelepítésre, Kolontárt teljesen kiürítették, védőgát épül a faluban

Felszólították Devecser lakosságát, készülődjön az esetleges kitelepítésre, és pakolja össze egy táskába a legszükségesebb dolgait; rendőrségi hangszórós autó járja az utcákat, mindenhol katonákat és rendőröket lehet látni. Közben a Kolontáron tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató a védelmi szakemberekkel együtt a gáthoz mentek. Kolontár lakosságának evakuálása már befejeződött.

Kolontár kiürítését reggel 6 óra után kezdték - közölte Dobson Tibor az InfoRádióban. Hozzátette: a kürítésre azért volt szükség, mert a korábban megsérült 10-es kazetta gátja tovább gyengült. A hivatalos tájékoztatás szerint a hármas körgát építése közben erős elmozdulásokat, szakadásokat mértek a már megsérült tározónál, ezért döntöttek a település azonnali kiürítéséről. Dobson Tibor elmondta: 800 embert vittek el a Kolontárból buszokkal Ajkára.

4-5 méter magasságú védőgát épül

Szakemberek az MTI tudósítójának azt mondták, egy 400 méter hosszú, négy-öt méter magas, kőből és földből épített gáttal szelik ketté a települést, hogy az alacsonyan fekvő részen esetleg átfolyó újabb vörösiszap-lavina ne veszélyeztesse a hét eleji katasztrófában épen maradt házakat.

A gát építésének tervezése hajnalban kezdődött, már fejtik a bányákban a megépítéséhez szükséges köveket, hamarosan el is kezdik az építést, és várhatóan két napon belül befejezik.

A gátat úgy építenék, mint egy autópályát, ami egy gyengébb, láposabb talajra épülne: vagyis a talajt 50 centiméter mélyen "legyalulják", geotextíliát terítenek rá, és arra épül fel egy terméskő prizma, majd földből készül rá a zárótöltés.

A gát a település közepén, az elöntött terület szélén, a polgármesteri hivatal, illetve a templom mellett húzódik majd, egészen a 8-as útig, így védve lesz Kolontár területének fele.

Ahhoz, hogy a gátat meg tudják építeni, feltehetően több házat el kell dózerolni, s a munkához szükséges emberi erő és gépi eszköz helyszínre szállítását már szervezik. A nap 24 órájában megfeszített tempóban dolgoznak majd a gáton, és várhatóan hétfő hajnalra elkészülhetnek.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke k azt mondta, a lakosság kiürítésére "elővigyázatossági szempontból, az állampolgárok biztonsága érdekében volt szükség", és várhatóan két-három napon belül, a védőgát megépítését követően térhetnek vissza otthonaikba. Ellátásukról a polgári védelem és a katasztrófavédelem gondoskodik, a szomszédos Ajka városban befogadó állomásokat létesítettek.

Rendőrök őrzik az üres falut

Az ORFK közlése szerint Kolontár község kitelepítését jelenleg 350 rendőr segíti és biztosítja. A helyi rendőri erőket a Készenléti Rendőrség 300 fővel erősítette meg. A helyszínt különböző figyelési pontokkal, mozgó vezetési ponttal, helikopteres és hőkamerás ellenőrzéssel biztosítják. A rendőrség elsődleges feladata továbbra is a közrend, közbiztonság fenntartása, a jogsértések megelőzése, illetve a terület zárási feladatok ellátása. A rendőrség tevékenysége során szorosan együttműködik a társzervekkel.

Jelenleg több száz katonai teherautó tartózkodik Devecseren, illetve a már teljesen kiürített Kolontáron és a két település közötti utakon, a területet helikopter őrzi folyamatosan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×