eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

November végére készülhet el a nemzeti megújuló cselekvési terv

November 30-ra készülhet el a nemzeti megújuló cselekvési terv, amelyben a kormány világos iránymutatást kíván adni a hazai és a külföldi befektetőknek, hogy 2020-ig milyen ütemezésben, mely megújuló források fejlesztését támogatná - közölte az energiainfo.hu érdeklődésére Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

Szeptember végén az Európai Bizottság figyelmeztető levelet intézett több uniós tagállamhoz, köztük Magyarországhoz, mert a meghosszabbított határidőre sem küldték meg Brüsszelbe a megújuló energiát érintő nemzeti cselekvési tervüket. Az eredeti határidő június 30. volt, amit szeptember 30-ig hosszabbítottak meg.

Az energiainfo.hu-nak nyilatkozva Olajos Péter azt mondta: a számítások szerint a kitűzött célok megvalósításához mintegy 1.300 milliárd forintnyi befektetésre lesz szükség. Ezt 20 százalékban hazai és uniós forrásokból, 80 százalékban a tőkepiacokról, részben nemzetközi pénzügyi szervezetek és alapok, egyebek mellett az Európai Beruházási Bank (EIB) részvételével látja finanszírozhatónak a kormány.

"Hatalmas mennyiségű szabad tőke van a piacon, amely a helyét keresi. A zöld gazdaság vonzó befektetési terület lehet" - mondta Olajos Péter az energiainfo.hu-nak. Hozzátette: az államnak olyan környezetet kell teremtenie, hogy a külföldi befektetők, a külföldi pénzügyi alapok, szervezetek számára megérje Magyarországon befektetni.

Az energiainfo.hu-nak arra a kérdésére, milyen lépéseket lát szükségesnek a magyarországi zöldbefektetések iránti érdeklődés felkeltésére, a helyettes államtitkár példával válaszolt: egy biomassza erőmű létesítéséhez ma Magyarországon 52 engedély szükséges, különböző hatóságoktól, hivataloktól, miközben például Németországban ezt egyablakos rendszerben el lehet intézni.

Azt is tarthatatlannak nevezte, hogy a megújuló forrásokra, a zöldenergia hasznosításra ma 120-130 jogszabály, rendelet vonatkozik. E helyett egy megújuló jogszabályra van szükség.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×