eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Már november közepén szavazhatnak az új adócsomagról - napi hírösszefoglaló

Jövő pénteken terjeszti az Országgyűlés elé a 2011. évi adótörvényekre vonatkozó javaslatát a kormány. A tervezetről november 15-én tartanák a zárószavazást. A nap híreinek összefoglalója.

Tárgyalhatják a tevezetet

Jövő pénteken terjeszti az Országgyűlés elé a 2011. évi adótörvényekre vonatkozó javaslatát a kormány. A tervezetről a parlamenti menetrend szerint - sürgős tárgyalással - november 15-én tartanák a zárószavazást. A törvényhozás a jövő héten kétnapos ülést tart, amelyen megválasztja a médiatanács és a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagjait.

Halpusztulást jeleztek

Szórványos halpusztulás jeleit észlelték a katasztrófavédők a Duna főágán, a Rába torkolatánál - mondta a kárfelszámolási szóvivő. Dobson Tibor az InfoRádióban közölte: a víz PH-értéke 9-es, ami még magas. Hozzátette: a cél, hogy mielőbb elérjék a 8-as értéket. A vörösiszap-szennyeződés dél körül érte el - a Rábán és a Mosoni-Dunán keresztül - a Duna főágát. Korábban a miniszterelnök példanélküli környezeti katasztrófának nevezte az ajkai vörösiszap-tárolóban hétfőn történt gátszakadás következményeit. Orbán Viktor azt mondta: nem látja értelmét a helyreállításnak, a lakókat a kártalanítás után új területre kell költöztetni. Hozzátette: a kormány minden segítséget megad ehhez. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője közben arról számolt be, hogy hétfőre befejeződhet az iszappal elöntött települések kármentesítése. Bakondi György hozzátette: az okozott károk teljes felszámolása hosszú heteket vesz igénybe. Az iszapömlésben 4 ember vesztette életét, több mint 150-en megsérültek, 3 embert eltűntként tartanak nyilván.

Egyeztetne az MSZP

Az új alkotmány társadalmi egyeztetéséről nyújtott be törvényjavaslatot a parlamentnek Mesterházy Attila és Lamperth Mónika szocialista képviselő. Az előterjesztők szerint nem tekinthető a véleményformálás intézményesített formájának az alkotmány-előkészítő eseti bizottság keretein belül nyújtott lehetőség, mivel a testület nem teszi lehetővé az álláspontok ütköztetését. A szocialista politikusok azt kezdeményezik, hogy törvényben határozzák meg azoknak a szakmai, civil és érdekvédelmi szervezeteknek a körét, amelyek jogosultak véleményt nyilvánítani az eseti bizottság által előkészített, az új alkotmány alapvető elveire vonatkozó országgyűlési határozat tervezetéről.

Bővült a Richter

Eredeti új termékekkel bővül a svájci PregLem gyógyszercég megvásárlásával a Richter Gedeon Nyrt. nőgyógyászati termékportfóliója. A magyar cég vezérigazgatója az InfoRádióban azt mondta: az akvizíció emellett földrajzi bővülést is hoz a nyugat-európai piacon. Bogsch Erik mérföldkőnek nevezte a vásárlást, ami - mint mondta - fontos lehetőségeket nyit meg a cég számára. Hozzátette: a Richter 445 millió svájci frankért vette meg a PregLem gyógyszercéget, az összeget 3 év alatt fizetik ki. A magyar vállalat 10 millió frank értékű tőkeemelést is vállalt a következő három évben.

Új vezető az Operaházban

Győriványi Ráth György karmestert nevezte ki a Magyar Állami Operaház megbízott főzeneigazgatójának Vass Lajos, a dalszínház főigazgatója. A tájékoztatás szerint a dirigens megbízatása 2012 végéig szól, feladata a 2011-2012-es, valamint a 2012-2013-as évad programjának megtervezése és művészeti vezetése. Győriványi Ráth György azután kapott megbízást a főzeneigazgatói teendők ellátására, hogy elődje, Fischer Ádám két hete lemondott vezető karmesteri, korábban főzeneigazgatói posztjáról.

Kitették a Zóna szűrét

Felmondta az eddigi megállapodást, és új tendert írt ki a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport a reptéri taxi szolgáltatásról. A Budapest Airport vállalati kapcsolatok igazgatója az InfoRádióban elmondta: a társaságnak az utasok biztonsága, kényelme és a nyújtott szolgáltatás minősége a legfontosabb, ezért a piaci elemzés után több, a budapesti taxis piacon jelenlévő céget hívott meg a tenderbe. Hardy Mihály hangsúlyozta: az új szolgáltatót két hónapon belül kiválasztják. Közben a Zóna-Service Zrt. bejelentette: jövő keddig alakítja ki jogi és üzleti álláspontját a Budapest Airport által egyoldalúan felmondott szerződés ügyében.

Brüsszel ötletei a bankadóról

Brüsszelben hivatalos javaslatot mutatott be az Európai Bizottság a bankadó uniós bevezetésére. A testület a pénzügyi tranzakciókra kivetett adó ötletét is támogatja. Algirdas Semeta adóügyi biztos azt mondta: a tervezetek alapján a pénzügyi szektor tisztességes módon járulhat hozzá a legsürgetőbb uniós és globális kihívások megoldásához.

Elismert irodalom

Mario Vargas Llosa perui születésű író kapta az idén az irodalmi Nobel-díjat - jelentették be Stockholmban, a Svéd Akadémián. Az indoklás szerint a 74 éves író a hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért kapta az elismerést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×