eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Végre a kolontáriak elé állnak a timföldgyár vezetői

Lakossági fórumot tartanak a vörösiszappal elöntött Kolontáron szerdán kora este a sérült tározót működtető Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. vezetőinek részvételével. A társaság korábban bejelentette: magára vállalja a katasztrófa áldozatainak temetési költségét, és részt kíván venni a kárenyhítésben, az érintett települések lakóinak kártalanításában. Tolnay Lajos, a társaság elnöke az InfoRádiónak elmondta: az ajkai timföldgyárban már a hétvégén szeretnék újraindítani a termelést egy új iszaptároló kazettával. Közben elérte Győr-Moson-Sopron megyét a kiömlött vörösiszap. Az országos rendőrfőkapitány döntötése alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda veszi át az ügy nyomozását.

A katasztrófát a cég okozta, ezért azt várják a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. vezetésétől, ők is nyilatkozzanak a károsult lakosoknak arról, miként tudják kártalanítani őket - közölte Kolontár polgármestere. Tili Károly hozzátette, hogy az emberek kilencven százaléka kijelentette: soha többé nem akar visszatérni korábbi otthonába, ugyanis senki sem tudja garantálni, hogy hasonló katasztrófa nem fordul elő többé.

Az országos rendőrfőkapitány szerdán úgy döntött: a Nemzeti Nyomozó Iroda veszi át a kolontári iszapömlés ügyében a nyomozást.


A polgármester közlése szerint, bár a kormánytól minden segítséget megkapnak a károk felszámolásához, az még kérdéses, hogy mi lesz a megsemmisült ingatlanokkal, és azokkal az emberekkel, akik jelzáloghitellel terhelték új vagy még épülő lakásukat.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a katasztrófa által érintett településeken élőknek elsősorban vízre, tartós élelmiszerre, takaróra és kabátra van szükségük.

A Katolikus Karitász munkatársa korábban az InfoRádiónak azt mondta: kedden két mázsa élelmiszerkonzervet vittek Devecserre, de várják a további felajánlásokat is, egyeztetés után.

Az iszappal elöntött településekre egy gyűjtés nyomán már úton van több mint kétezer palacknyi ásványvíz. A gyűjtőpontokat regionális raktárakban alakították ki: a segíteni szándékozók Budapesten a XXI. kerületben, a II. Rákóczi Ferenc út 195-197, Győrben a Zöld utca 22, Debrecenben a Rigó utca 56, Tatabányán a Búzavirág út 3, Miskolcon a Repülőtéri út 4 és Veszprémben a Gerenda utca 4-6 alatti címre vihetik adományaikat hétfőtől-péntekig, 8 és 16 óra között.

A gáton már nincs szivárgás

Várhatóan még szerdán elkészül az a háromlépcsős gyűrű, amelyet a Kolontárhoz közeli vörösiszap-tározó töltésszakadásának megszüntetése érdekében épít ki az üzemeltető; szivárgás továbbra sincs - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Petróczi Tímea tájékoztatása szerint az iszapömlést követően jelenleg a legfontosabb feladat a szennyezett felületek semlegesítése és az élővízszennyezés csökkentése. Az eddig megépített gát magassága már mindenhol eléri a négy métert, a végleges magasság hat méter lesz.

A szóvivő kiemelte: a gát kiépítésével kizárható, hogy hasonló kritikus helyzet alakuljon ki. Az iszaptároló gátján 24 órás, folyamatos a szolgálat, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. kétóránként jelent a gátak állapotáról.

A Marcal vízminőség-védelmének és a Duna szennyeződésének megakadályozása érdekében a leszállított kálcium-nitrátot és a magnézium-nitrátot a vízügyi szakemberek irányításával a tűzoltók és honvédségi erők juttatják a folyóba.

Közben elérte Győr-Moson-Sopron megyét szerdán a Veszprém megyei gátszakadás után kiömlött vörösiszap.

Kártalanítást ígért a timföldgyár

A MAL Zrt. képviseletében Bakonyi Zoltán cégvezető és Tolnay Lajos cégelnök kedd délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően újságíróknak úgy nyilatkozott: a társaság nem tarja hibásnak magát az ajkai térségben kialakult katasztrófáért. A cégvezetők állítása szerint a vörösiszap emberre nem veszélyes anyag, nem okoz maradandó károsodást, és a keletkezett kár is lényegesen kisebb annál, amit emlegetnek.

A cég szerdán bejelentette, hogy magára vállalja a katasztrófa áldozatainak - egy idős asszonynak, egy 35 éves férfinak valamint két kisgyermeknek - temetési költségét. A MAL Zrt. kedden azt is vállalta, hogy harmincmillió forintos értékhatárig 100-100 ezer forint gyorssegélyt ad az érintett kolontári, devecseri és somlóvásárhelyi családoknak. Tili Károly ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az összeg még nem érkezett meg.

Az InfoRádió megkereste a MAL Zrt. elnökét, aki elmondta: a vállalat vagyoni biztosítása 8,5 milliárd forint értékű, ami biztosan fedezi az üzemi berendezésekben keletkezett kárt.

"Az igazi probléma abban áll, hogy a harmadik személyeknek okozott kárral szemben nagyon alacsony a biztosítási érték, hiszen ebben az iparágban nem szoktak ilyen balesetek előfordulni" - közölte Tolnay Lajos, hangsúlyozva: felelős vállalatként a humanitárius segélynyújtáson túlmenően is részt kívánnak venni a kárenyhítésben, az érintett települések lakóinak kártalanításában.

A timföldgyár elnöke azt is elmondta, hogy csütörtök reggelre várhatóan befejeződik a sérült kazetta körüli ideiglenes gát építése, amely megakadályozza, hogy a vörösiszapos, lúgos víz tovább szennyezze a környezetet.

A hétvégén újraindul a timföldgyár?

Elmondta azt is, hogy már a hétvégén szeretnék újraindítani a termelést egy új iszaptároló kazettával az ajkai timföldgyárban.Tolnay Lajos hozzátette, az időjárási körülmények változása miatt a jövőben szárazabb, vagyis kevesebb iszapot eredményező technológia irányába kívánnak elmozdulni. Ezt megírták Illés Zoltán környezetvédelmi helyettes államtitkárnak is abban a levélben, amelyben a gyár újraindulásához szükséges működési engedélyt kérik vissza.

Közben százötvenezer liternyi sósavat ajánlott fel - ingyen - a kazincbarcikai székhelyű BorsodChem Zrt. (BC Zrt.) a vörösiszap lúgos kémhatásának közömbösítéséhez, a cég vasúti tartálykocsikban juttatja el a vegyszert.

Illés Zoltán államtitkár arról számolt be, hogy a védekezéshez használt gipszet ingyen kapták a Mátrai Erőműtől. Hozzátette: az ÁNTSZ folyamatos mérései alapján elmondható, hogy a karsztvíz nem szennyezett az érintett településeken.

Az államtitkár a BBC-nek nyilatkozva elmondta azt is, hogy a tisztítási munkálatok legalább egy évig is eltarthatnak, és valószínűleg szükség lesz az Európai Unió technikai és pénzügyi segítségére. Az iszapömlést Magyarország történetének edddigi legnagyobb vegyi balesetének nevezte a brit közszolgálati műsorszolgáltató internetes oldalán mejlenet cikkben.

Gyászolnak


Kolontáron szerdán gyásznapot tartanak az elhunytak emlékére, és reménykednek, hogy élve kerül elő az a három helybeli, akit a tragédia óta nem láttak.

Az MTI tudósítója szerint a sárlavina által elzárt településrészen síró, szomorú emberek pakolják zsákokba értékeiket. Az apróbb, és számukra a legfontosabb dolgokat - elsősorban hivatalos iratokat, fotókat, emlékeket - gyűjtik össze, nagyobb ingóságaikat egyelőre nem tudják elszállíttatni.

{{keretes_cim}}

Az Európai Unió aggódik amiatt, hogy a Magyarországon kiömlött mérgező vörös iszap más országokban is környezeti katasztrófát okozhat.

Joe Hennon EU-szóvivő szerdán Brüsszelben közölte, hogy az unió kész segíteni, amennyiben a katasztrófa nagyobb méreteket öltene.

Aggodalmának adott hangot egyúttal amiatt, hogy a katasztrófa helyszínétől nem túl messze húzódó Duna folyó révén, amely Horvátországon, Szerbián, Románián, Bulgárián, Ukrajnán és Moldován halad keresztül, mielőtt elérné a Fekete-tengert, kiterjedt, súlyos környezeti kár keletkezhet.

"Nem csak a magyarországi környezet miatt aggódunk, ez a szennyezés átlépheti a határokat is" - mondta a szóvivő

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×