eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Már a hétvégén újraindulna a termelés az ajkai timföldgyárban

Már a hétvégén szeretné újraindítani a termelést egy új iszaptároló kazettával az ajkai timföldgyárban a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. - közölte a társaság elnöke. Tolnay Lajos elmondta, hogy az időjárási körülmények változása miatt a jövőben szárazabb, vagyis kevesebb iszapot eredményező technológia irányába kívánnak elmozdulni. Ezt megírták Illés Zoltán környezetvédelmi helyettes államtitkárnak is abban a levélben, amelyben a gyár újraindulásához szükséges működési engedélyt kérik vissza.

A hétfői katasztrófa következtében az ajkai timföldgyár teljesen leállt - mondta az InfoRádiónak a Magyar Alumínium  Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. elnöke, aki azonban hozzátette: a tervek szerint hétvégén egy másik iszaptároló kazettával újra elindítják a termelést.

Tolnay Lajos hangsúlyozta: a technológia, amit a timföldgyárban alkalmaznak biztonságos, azzal eddig semmilyen probléma nem volt, és a világ timföldiparának 95 százaléka ezt használja. Hozzátette azonban, a szakemberekkel való egyeztetés alapján az rajzolódik ki, hogy új technológiával kell a jövőben dolgozni.

Hosszú távon egy csapadékosabb időjárásra kell felkészülni, ezért egy szárazabb, vagyis kevesebb iszapot eredményező technológia irányába kell elmozdulni - emelte ki Tolnay Lajos.

A vállalat kedd délután egyoldalas levélben fordult Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárhoz, amelyben megindokolták, miért kell újraindítani a timföldgyárat. Tolnay Lajos kiemelte: a gyár háromezer ember munkahelyét jelenti, és fontos szerepet tölt be regionális szinten, illetve az exportban is.

Ha most újra tudunk indulni, akkor a vállalat rövid távú működése nincs veszélyben - fűzte hozzá a MAL Zrt. elnöke, aki azonban hangsúlyozta: jelenleg az újraindulás mellett a kárelhárításra koncentrálnak.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×