eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Demszky ma végleg lelép

Ma lesz az átadás-átvétel a Főpolgármesteri Hivatalban. Demszky Gábor hivatalosan átadja a főpolgármesteri munkakört Tarlós Istvánnak, a Fidesz vasárnap megválasztott főpolgármesterének.

Ma lesz az átadás-átvétel a Főpolgármesteri Hivatalban. Demszky Gábor hivatalosan is átadja a főpolgármesteri munkakört Tarlós Istvánnak, a Fidesz vasárnap megválasztott főpolgármesterének.

Tarlós hétfőn a Hír TV-nek azt mondta, hogy október 15-én lehet a 33 fős Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése, a testület első rendes ülését pedig október 27-én tarthatják meg. Tarlós arról is beszélt: négy helyettest szeretne, ellenzéki nem lesz közöttük, de tanácsnokként, bizottságok vezetőiként és ellenőrző szerepkörökben számít az ellenzékre.

Demszky Gábor 1990 októbere óta ült a főpolgármesteri székben. A húsz év alatt ötször választották meg Budapest első emberévé, vagyis öt kampányban fogalmazta meg elképzeléseit és ígéreteit, amelyek közül a leglátványosabbak és a legfontosabbak máig a megvalósításra vagy a befejezésre várnak. Így az új metróvonal vagy vonalak építése, a 3-as metró vonalának meghosszabbítása Káposztásmegyerig, világkiállítás, a Moszkva tér és a Móricz Zsigmond körtér rekonstrukciója, az 1-es villamos meghosszabbítása Dél-Budára, a "csepeli Manhattan" kialakítása, az autóközlekedés korlátozása, rendszeres hajóközlekedés a külső kerületek és a Belváros között.

Demszky Gábor szerint a leköszönő városvezetés stabil pénzügyi helyzetben, feszes, de egyensúlyban lévő költségvetéssel hagyja az önkormányzatot utódaira, s erre a jó pénzügyi, gazdasági helyzetre építeni tud a város a következő években. Az SZDSZ-es politikus számokkal igyekezett alátámasztani álláspontját. Azt nyilatkozta, az adósságállományt szigorúan, a működési bevételek 65-70 százalékában maximálták. A fennálló hitelállomány - amely az elmúlt három évben lényegében nem változott - 161 milliárd forint, ez a folyó bevételek 47,6 százaléka. A pénzt működésre nem, kizárólag az uniós és egyéb társfinanszírozással megvalósított beruházások önrészére fordíthatja az önkormányzat. A hitelek fedezetet biztosítanak 2012 végéig a tervezett beruházásokra.

Tarlós István megválasztott főpolgármester szerint Budapest leköszönő főpolgármestere gyenge vezető, mégis élesen elkülöníthető bizonyos szocialista vezetőktől, akik az elmúlt 15 évben irányították a városüzemeltetést. A leendő városvezető azt mondta: Demszky Gábor sokszor elfordította a fejét, amikor nem szabadott volna", és ha valaki megkérdezi őt, "ideje-e, hogy eltűnjön a politikából", azt válaszolja, ideje.

Tarlós István a választás estéjén úgy nyilatkozott:   gyorsan meg kell hozni bizonyos döntéseket, amelyek eredményét a budapestiek fél-egy év elteltével érezni fogják. A fontos intézkedések közé sorolta a Városháza működésének átszervezését - nem politikai, hanem szakmai elvárások alapján. Áthangolják a szerződéskötési gyakorlatot, átalakítják a közszolgáltató cégek struktúráját, megnézik, mekkora a pénzhiány - tette hozzá. Mint mondta: "meg fogjuk szüntetni azt az áldatlan állapotot, hogy a közszolgáltató cégektől ömlik ki a pénz ellenőrizetlenül és átláthatatlanul".

Tarlós István 144 ezer szavazattal gyűjtött többet a szocialista Horváth Csabánál a főpolgármester-választáson, ekkora különbség pedig az eddigi voksolásokon nem volt Budapesten. A Fidesz-KDNP jelöltje 321 908 voksot kapott, ezzel a szavazatok 53,37 százalékát gyűjtötte be.  A két induló között 24 százaléknyi volt a differencia, ami szintén új csúcs. Demszky Gábor nem indult a választáson.



Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×