eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Botka szerint nem lehetnek újra hiteles arcok az MSZP korábbi vezetői - lapszemle

A politikusoknak is van szavatossági idejük - mondta a Népszabadságnak adott interjúban Szeged újraválasztott polgármestere. Botka László szerint a szocialista párt csak akkor sikeres, ha meg képes lesz a társadalmi folyamatok előtt járni.

A Népszabadságban interjút olvashatnak Botka Lászlóval, Szeged újjáválasztott polgármesterével, aki kizárt dolognak tartja, hogy újra hiteles arcok legyenek az élvonalban azok, akik az elmúlt években, évtizedekben vezetőként képviselték a szocialista pártot. Mint az interjúban mondja: meg kellene érteni, hogy a politikusoknak is van szavatossági idejük, és ha az lejár, egészen biztosan vissza kell vonulniuk az első sorból. A szegedi polgármester szerint az MSZP akkor lehet sikeres, ha a társadalmi folyamatok előtt jár, nem utánuk kullog.

A Magyar Nemzet Szarvas Ferenccel, a MÁV elnök-vezérigazgatójával készített interjút. Ebben Szarvas Ferenc azt mondja: a cégcsoport adóssága eléri a 290 milliárd forintot, amiből 100-110 milliárd kapcsolódik beruházáshoz, a maradék 180-190 milliárdot az államnak konszolidálnia kellene. Az elnök-vezérigazgató úgy véli: csak 2012-től indulhat a MÁV fokozatos adósságkonszolidációja, évente 30-50 milliárdnyi adósságot vállalhatna át a büdzsé. A vasúttársaság első embere szerint, ha a kormány nem avatkozik közbe, az év végére a vasúttársaság mérlege 60 milliárd forintot meghaladó veszteséget mutatna ki, aminek súlyos pénzügyi és működési következményei lennének.

Az Index.hu azt írja: Az Európai Bizottság (EB) nem támogatta Magyarország és nyolc másik uniós ország kérését, így a jövőben sem lehet csökkenteni a kimutatott államháztartási hiányt azzal az összeggel, amit a költségvetés a magánkasszák miatt hiánnyal küzdő állami nyugdíjrendszerbe pakol. Az EB kompromisszumos megoldásként azt ajánlotta, hogy azokat az országokat nem vetik alá túlzott deficit eljárásnak, akik kizárólag a nyugdíjreform költségei miatt lépik át az elfogadható hiány felső határát, a három százalékot.

A Világgazdaság arról ír, hogy filmes tematikájú élményközpont épül az etyeki Korda Filmstúdió szomszédságában, közel 1,2 milliárd forintos beruházással. Egy középkori díszletváros épül fel hatezer négyzetméteren, emellett megnyitják az érdeklődők számára azt a hétezer négyzetméteres New York-i utcarészletet is, amely még a Hellboy 2 forgatására készült el 2007-ben. A látogatóközpont 2011 májusában nyílhat meg, és évente ötvenezer vendéget várnak.

A Portfolio.hu arról ír, hogy a napenergia hasznosítása kapcsán ellentétes vélemények feszülnek egymásnak. Egyrészről egy lényegében folyamatosan rendelkezésre álló energiaforrásról van szó, amelynek felhasználása nem jár károsanyag-kibocsátással, másrészről azonban az iparág még most is csak gyerekcipőben jár, így az ebből nyert energia volumene eltörpül a hagyományos energiaforrásokból nyert mellett. Az így előállított energia ráadásul jóval drágább is. Kérdés, hogy egyáltalán lehetséges-e igazán nagy méretben alkalmazni a technológiát, valamint hogy fel tudja-e venni a versenyt a hagyományos energiahordozókkal az ár tekintetében is.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×