eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az MSZP nem akar változtatni a legfőbb ügyész státuszán

Az MSZP ellenzi a legfőbb ügyész státuszának megváltoztatására vonatkozó kormányzati terveket, mert az a párt szerint megteremti a kormányoldal legfőbb ügyészének kontroll nélküli hatalmát. A szocialisták szerint az Országgyűlés legfőbb ügyészt ellenőrző jogkörét nem szűkíteni, hanem bővíteni kell, erre az új alkotmány előkészítésének vitájában tesznek javaslatot.

Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja szerdai budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: a kabinet tervei között szerepel, hogy a jövőben a legfőbb ügyészt kétharmados többséggel lehessen megválasztani, hogy szűnjön meg a parlamenti interpellálhatósága és 6 év helyett 9 évre szóljon a mandátuma.

Úgy vélekedett, hogy ha az interpellálhatóság megszűnik, akkor szinte kontroll nélkül marad az ügyészség, ez pedig főleg a "mai viszonyok között" megengedhetetlen. Szerinte ma a társadalom számára a szakmaiságot megkérdőjelezhető döntések születnek, és ebben a helyzetben nem helyes, ha a felvetett kérdések a kontroll lehetőségek hiányában megválaszolatlanok maradnak.

A szocialista politikus szerint mélységesen sért sokakat, legfőképpen a munkájukat tisztességesen végző ügyészeket, ha ezek a kérdések a levegőben maradnak.

Hiba - fűzte hozzá -, ha a jövőben nem lehet a legfőbb ügyészhez interpellációt benyújtani, és annak keretében megkérdezni például: mi a szakmai indoka annak, hogy egy győzelemre esélyes polgármesterjelöltet éppen négy nappal a választás előtt gyanúsítanak meg egy több éve folyamatban lévő ügyben.

Mint mondta, hiba az is, hogy ha mindezek miatt az ügyészi szervezetre az átpolitizáltság árnyéka vetül.

A legfőbb ügyész mandátuma kapcsán kiemelte: ha azt a Fidesz a mai 6 évről 9 évre emeli, akkor az ügyészt a Legfelsőbb Bíróság elnöke fölé pozícionálja. A Fidesz a jogállamiságot saját aktuálpolitikai érdekinek alárendelő magatartást tanúsít - fogalmazott.

Bárándy Gergely a folyamatról azt mondta: a Fidesz pártpolitikusa, Schmitt Pál, köztársasági elnökként a párt számára megbízható embert jelöl majd legfőbb ügyésznek, a kormányoldal a jelöltet kétharmados többséggel egyedül is megválaszthatja, de a kétharmaddal bizalmasa helyzetét még stabilabbá teszi, és kiüresíti a parlamenti ellenőrzés eszköztárát, megteremtve ezzel a legfőbb ügyészük kontroll nélküli hatalmát.

Azt mondta, a Fidesz terveit szó szerint Polt Péter javasolta, aki minden bizonnyal a Magyar Köztársaság legfőbb ügyésze lesz.

Kiemelte: jogállami megoldás az ügyészség kormány alá rendelése is, de akkor tud az maradni, ha nem a rendőrséghez, vagy a kormányhivatalokhoz hasonlóan kerül a kormány alá, hanem ez esetben kisebb jogosítványokkal bírna az igazságügyért felelős miniszter. Erre példaként elmondta: jogállamban az igazságügyi miniszter nem utasíthatja a legfőbb ügyészt, vagy az eljáró ügyészt arra, hogy ügyet szüntessen meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×