eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Akár vagyonukkal is felelhetnek a kárt okozó cég vezetői"

Közigazgatási jogi, polgárjogi, és büntetőjogi felelőssége is felvetődhet a zagytározót üzemeltető cégnek a bekövetkezett katasztrófa miatt - mondta el a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda szakjogásza. Tóth János hozzátette: az üzemeltetőnek mindenféleképp kell kártérítést fizetnie a károsultaknak, ez alól felmentést csak akkor kapnának, ha a katasztrófa külső elháríthatatlan ok miatt következett volna be. Az ügyvéd kiemelte: a károkozó cég tulajdonosai és a vezető tisztségviselők a saját vagyonukkal felelhetnek a katasztrófa károsultjainak kártérítése során.

A zagytározót üzemeltető társaságnak közigazgatási jogi, polgárjogi kártérítési és büntetőjogi felelőssége is lehet - mondta az InfoRádió által megkérdezett jogász a vörösiszap-katasztrófáról.

Tóth János kiemelte: a közigazgatási jogi felelősség bírságolásra terjed ki, ha kiderül, hogy a szabályokkal ellentétesen jártak el az üzemeltetés során.

A zagytározó üzemeltetése fokozott veszéllyel járó tevékenységnek minősül, a polgárjog szerint a károkozó felelőssége objektív, vagyis köteles a kárt megtéríteni - közölte a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda szakjogásza. Hozzátette: ez alól akkor mentesülhet a károkozó, ha bizonyítja, hogy a kárt elháríthatatlan ok idézte elő, és ez az ő fokozott veszéllyel járó tevékenységén kívül esett.

A cégnek meg kell kezdenie a kármentesítést, a további környezetkárosítás megelőzését, és meg kell próbálni helyreállítani az eredeti állapotot a jogszabályok szerint - mondta el Tóth János. A szakjogász beszélt arról is, hogy ha a kárt okozó cég tulajdonosának és vezető tisztségviselőinek voltak olyan intézkedései, amelyekről tudták, vagy tudniuk kellett volna, hogy azok végrehajtása környezeti kárhoz vezet, akkor a cégen túl ők is saját vagyonukkal korlátlanul és egyetemlegesen felelnek.

A vagyoni károk megtérítésénél az elévülési idő három év, ami viszont nem vonatkozik egy esetleges később bekövetkező egészségkárosodásra - hangsúlyozta a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda szakjogásza.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×