eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szili után Gyurcsány is zászlót bont: szakadozik az MSZP?

Nem sokkal az önkormányzati választások után megindult a helyezkedés a szocialista pártban. Bár az Országos Választási Iroda összesítése szerint 49 településen vagy fővárosi kerületben szerezte meg a városvezetői széket szocialista polgármesterjelölt, a pártban és a párt környékén erőteljes mozgás indult meg. A volt házelnök, Szili Katalin bejelentette: új pártot alapít. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő értesüléseink szerint ma tájékoztatja az MSZP vezetését arról, hogy új platformot alapít a vele együtt gondolkodókkal.

A választást követő reggelen kilépett Szili Katalin az MSZP parlamenti frakciójából. A volt házelnök elmondta: azért döntött így, mert - az általa elnökölt - Szövetség a Jövőért Mozgalom vasárnap létrehozta a Szociális Unió pártját, amelynek az elnökévé választották egyhangú döntéssel. Közölte: ezzel a lépéssel az MSZP alapszabálya szerint szocialista párttagsága megszűnt. Hozzátette: független képviselőként folytatja munkáját a parlamentben. Hozzátette, mandátumát az MSZP megyei listájáról kapta és nem adja vissza, mivel a szocialista párttal szakított, nem a választóival.

Szili közleményben nyilvánította ki, hogy az MSZP összeomlása kizárólag a magyarság nemzeti érzéseit és szociális érdekeit mellőző neoliberális politikájának a számlájára írható, egyben annak a végállomása is. Azt nyilatkozta: az MSZP-nek az önkormányzati választásokon elszenvedett vereséggel "vége van", másfél éven belül háromszor veszítettek, és ezért új baloldali pártra van szükség.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke válaszul sajtótájékoztatót hívott össze, ahol erélyesen felszólította Szilit, hogy mondjon le parlamenti mandátumáról, mert megyei listás képviselőként a párt jóvoltából jutott az Országgyűlésbe. A pártelnök szerint "Szili Katalin Szűrös Mátyás útjára lépett" és úgy fogalmazott: téves a politikus helyzetértékelése.

Az ügyben megszólalt Gyurcsány Ferenc is, aki az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: "a volt házelnök az elmúlt évek alatt taposott egy önálló ösvényt magának, amely egyre jobban eltért az MSZP fő irányvonalától. Az a dolgunk, hogy sok sikert kívánjunk neki".

A Népszabadság értesülése szerint Gyurcsány is önálló ösvényre lép: a volt pártelnök egyfajta platformfúzióban gondolkodik. A lap úgy tudja, hogy a volt miniszterelnök az MSZP mai elnökségi ülésén ismerteti elképzeléseinek részleteit a párt felső vezetésével. Gyurcsány Ferenc állítólag az MSZP szociáldemokrata és progresszív platformjának egyfajta egyesítésével kívánja megerősíteni pozícióit a párton belül.

Előbbi a párt egyik legnagyobb hagyományokkal bíró tömörülése, élén azzal a Vitányi Ivánnal, aki sosem titkolta, hogy Gyurcsány politikájának egyik legfőbb támogatója. A Társulás a Szociáldemokrata Értékekért Platform tagja Hiller István volt kulturális miniszter, aki korábban Gyurcsánnyal együtt vezette a pártot. A Progresszív Platformot pedig az a Ficsor Ádám elnökli, aki korábban Gyurcsány kabinetfőnöke volt. A progresszívek között vállalt vezető szerepet több más, a volt kormányfőt nyíltan támogató fiatal politikus, így Molnár Csaba és Oláh Lajos.

A Népszabadság értesülése szerint a volt kormányfő sem a frakciót, sem a pártot nem kívánja szakítópróba elé állítani, ezért Szili Katalin megoldásával szemben inkább párton belüli, mintsem azon kívüli megoldást keresett a változtatásra.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×