eur:
389.77
usd:
362.89
bux:
68124.44
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nincs újabb gátszakadás, de katasztrofális a helyzet Ajka térségében

Határozottan cáfolta Töttös Györgyi, a katasztrófavédelem szóvivője és a timföldgyár tulajdonosa, a Magyar Alumínium, hogy újabb gátszakadás történt volna Kolontárnál. A település polgármestere az InfoRádióban elmondta, szerencsére csak vaklárma volt az erről szóló híresztelés. A kormány közben veszélyhelyzetet hirdet ki Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyére a kolontári vörösiszap-tároló gátszakadása miatt. A Belügyminisztérium közölte, hogy délutánra összehívják a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülését a további kormányzati döntések meghozatala érdekében. A kormány és az érintett szervek folyamatosan kézben tartják, kezelik a védekezést és a helyreállítást - tették hozzá. A szakemberek szerint a szennyezés már kipusztította a Felső-Marcal teljes halálományát.

Minden létező segítséget megad a kormány az ajkai térségben kialakult ökológiai katasztrófa felszámolásához, de a költségeket az azt okozó cégnek kell állnia - mondta a környezetvédelmi államtitkár Kolontáron a védelmi bizottság ülését követően. Illés Zoltán szerint a teljes kárfelszámolás meghaladhatja a tízmilliárd forintot, és hónapokig eltarthat.

Meg kell akadályozni, hogy a térség élővilága kipusztuljon, a szennyeződés pedig az ivóvízbe, illetve száradása után rákkeltő anyagként az emberek szervezetébe jusson - tette hozzá.

Fennáll a veszélye, hogy további tározók is megsérülnek. Csak a szerencsének köszönhető, hogy a sűrűbb állagú szürkeiszap még nem tört ki a tározóból - emelte ki Illés Zoltán. Részleteket itt olvashat.

Négy halott, 120 sérült

A vörösiszap-áradásnak négyhalálos áldozata van, hat embert pedig továbbra is keresnek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. A negyedik halálos áldozat hírét délután 1 óra körül erősítették meg.  Bakondi György az InfoRádiónak azt mondta, hogy 120 ember sérült meg, köztük nyolc-nyolc tűzoltó és rendőr, valamint egy katona, míg kórházba 62 embert vittek.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, eddig egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést, Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet öntötte el. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet.

Elpusztította a talajt a szennyezés

A szerves anyagok pusztulását, a talaj teljes degradációját okozza a vörösiszap - mondta az InfoRádiónak Anton Attila, a Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Bizottságának tagja. A szakember hozzátette: a szennyezés szélesebb területeket is veszélyeztethet, ha oldódni kezd.

Hozzátette: az MTA talajtanos, ökológus, biológus, geokémikus és vegyész szakembereket küldött a katasztrófa helyszínére, akik a közvetlen kármentesítésben, és a hosszú távú akcióterv összeállításában is részt vesznek. A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

Pár napon belül elérheti a Dunát a vörösiszap

Négy-öt napon belül elérheti a Dunát az ajkai timföldgyár tározójából kiömlött vörösiszap - tájékoztatta az InfoRádiót a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese.

Tóth Sándor közölte: a szakemberek savasító hatású folyadékkal és gipsszel próbálják semlegesíteni az erősen maró hatású szennyező anyagot. Hozzátette: a környék ivóvízellátását biztosító kutak egyelőre nincsenek veszélyben. Részleteket itt olvashat.

Szerencse is kell


A környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság veszprémi szakaszmérnöke közölte: megpróbálják megakadályozni a vízügyi szakemberek, hogy a Marcalba ömlött vörösiszap elérje a Mosoni-Dunát.

Kovács László elmondta, hogy a Marcal vízébe keveredett szennyezés még nem érte el Mersevátot. A vízügy szakemberei Győrnél felkészültek a szennyezés fogadására, és megpróbálják megakadályozni, hogy az eljusson a Mosoni-Dunába. A szakaszmérnök hozzátette: ahhoz, hogy ez sikerüljön, szerencse is kell.

Megkezdődött a gátszakasz helyreállítása

Megkezdődött a zagytározó megrongálódott gátszakaszának helyreállítása - közölte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. A társaság csaknem egy nappal azután adott ki közleményt, hogy a tározójából kiömlő vörösiszap hatalmas károkat okozott a környező településeken.

Az első becslések szerint a vörösiszap 96-98 százaléka a tározóban maradt, a sérült, X. kazettához vezető út tisztítása részlegesen megtörtént, a további szivárgás megszüntetésére a tömedékelés megkezdődött - közölte a cég.

A társaság hangsúlyozza, hogy mai helyzetelemzése szerint a technológiai eljárás gondos betartása mellett sem észlelhette a természeti katasztrófa jeleit, vagy tehetett volna annak elhárítása érdekében.

"A legutolsó, aznapi fizikai szemle, és az utolsó laboratóriumi résfalon belüli vízminta elemzése semmilyen előjelét nem mutatta a bekövetkezett katasztrófának" - áll a közleményben.

A cég szerint a katasztrófát az okozta, hogy a X. kazetta sarka az agyagos talapzaton megcsúszott. Ugyanakkor a légi felvételeken látszik, hogy a vörösiszapnak komoly öntartó hatása van, így az első becslések szerint a tárolt anyag 96-98 százaléka a tározóban maradt - írta a társaság. A MAL közölte azt is, hogy a vörösiszap az EU hulladékszabványa szerint nem minősül veszélyes hulladéknak, összetevői stabil, kötött formában vannak jelen, azokat a víz semmilyen formában nem oldja.

ÁNTSZ: nincs sugárveszély

Dózisteljesítmény-méréseket végeztek Devecseren és Kolontáron, valamint elemezték a vörösiszapból vett mintákat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai. Megállapításaik szerint nem kell akut sugár-egészségügyi ártalommal számolni. A vizsgálatokra azért volt szükség, mert a vörösiszap enyhén radioaktív, feldúsulhatnak benne természetben is előforduló radioizotópok.

Brüsszel is figyel

Magyarország eddig nem kért segítséget az Európai Bizottság katasztrófavédelmi megfigyelő és információs központjától a hétfői iszapömlés miatt - közölte Ferran Tarradellas, a válsághelyzetek kezelésével és humanitárius segítségnyújtással foglalkozó EU-biztos, Krisztalina Georgieva szóvivője. Részletek itt olvashat.

30 millió tonna vörösiszap

A vörösiszap a legnagyobb mennyiségben képződött veszélyes hulladék Magyarországon, és a felhasználása nem megoldott - közölte az InfoRádióval a Levegő Munkacsoport környezetkémikusa. Országszerte összesen 30 millió tonna vörösiszap áll a tárolókban, Mosonmagyaróváron például 8 millió tonnát tárolnak az ivóvízbázis felett, A becslések szerint évente akár egymillió tonnával is nőhet az országban a vörösiszap mennyisége.

Simon Gergely kifejtette: rövid távon a lúgosság okoz gond, hiszen kimarja az emberek és állatok bőrét, és károsítja a növényzetet, míg hosszabb távon a nehézfémek belekerülhetnek az ökorendszerekbe. Komoly károsodás keletkezhet a Mosoni-Duna élővilágában is, ha a vörösiszapár elér a folyóig.

A szervezet azt kéri, hogy a kormány haladéktalanul hozza nyilvánosságra a vonatkozó privatizációs szerződéseket, amelyekből kiderülhet, hogy ki milyen mértékben felelős. Kezdeményezik továbbá, hogy a veszélyes tevékenységet végző vállalkozásoknak kötelező legyen biztosítást kötniük, illetve tartalékot félretenniük a lehetségesen bekövetkező károk teljes összegére. Részletek itt olvashat.

Nem az iszap a legrosszabb


Jelenleg nincs tüdőgyógyászati kockázata az áradásnak - közölte az InfoRádióval Mucsi János tüdőgyógyász szakorvos. A tüdőbeteg.hu főszerkesztője elmondta: akkor lehet probléma, ha az iszap megszárad, és a keletkező port, amely gyengén radioaktív hatású, az ott élők belélegzik. Rövid távon ez esetben sem lehet kimutatni a tüdőkárosodást, de 15-20 éves távlatban jelentősen megnőne a tüdőrák kialakulásnak kockázata - tette hozzá.

Segítség a károsultaknak

A segíteni szándékozók a 1752-es Nemzeti Segélyvonal hívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak az öt legnagyobb magyar karitatív szervezeten keresztül. Részletek itt olvashat.

Ötmillió forint értékű gyorssegélyt küldött a katasztrófa sújtotta Devecserre az Ökomenikus Segélyszervezet. A segélyszervezet munkatársai megkezdték az élelmiszerek és a higiénés eszközök kiosztását a kitelepített családok között. A kisgyermekes családoknak bébitápszert, pelenkát és törlőkendőt is adnak. Kedden megkezdik a károk felmérését, hogy az ingatlanok helyreállításához is segítséget tudjanak nyújtani, tájékoztatta szerkesztőségünket Fekete Dániel, a segélyszervezet kommunikációs vezetője.

A Magyar Református Szeretetszolgálat közel kétmillió forint értékű tisztító- és fertőtlenítőszert visz Devecserbe. A szeretetszolgálat gyűjtést szervez a rászorulók megsegítésére az alábbi számlán: CIB BANK 10702019-85008889-51100005, a megjegyzés rovatban az "iszapkárosultak" megjegyzést kérik feltüntetni - közölte Gilicze Réka, a szervezet kommunikációs referense.

Élelmiszercsomagokat oszt a lakosságnak a Katolikus Karitász a vörösiszappal elöntött településeken. A szervezet helyi munkatársai a devecseri plébánián ideiglenes szállást alakítottak ki az otthonukat elhagyni kényszerülőknek. A maró hatású, nehézfémekkel szennyezett iszap eltakarításához gumicsizmát, gumikesztyűt, vödröt, takarítóeszközöket juttatnak el a lakossághoz.

Az Arany Alkony Idősotthonok készek befogadni és ellátni a vörös iszappal elöntött településeken élő, otthonuk helyreállítására váró kolontári és devecseri idős embereket. Égető Ferenc, a Kálvin János Presbiteri Misszió elnöke azonnali segítséget ajánlott a házukat ideiglenesen elvesztett kolontári és devecseri idős károsultaknak. A misszió által üzemeltetett Arany Alkony Idősotthonok készek befogadni és - amíg szükséges - ellátni a vörös iszappal elöntött településeken élő, otthonuk helyreállítására váró idős embereket. A katasztrófa károsultjait egy- és kétágyas szobákban helyeznék el, és gondoskodnának orvosi ellátásukról is. A segítséget igénylők elszállítását szintén a misszió vállalja magára.

Támogatja a kormányt az MSZP


Az MSZP a katasztrófahelyzetben mindenben támogatja a kormányt - közölte a párt. A közleménye szerint megrendülten értesültek a devecseri eseményekről, ahol a vörösiszap halált, súlyos sebesüléseket okozott, emberek százait sodorta veszélybe, életüket gyökeresen megváltoztatva. Az MSZP minden eszközzel támogatja a helyi polgármestereket, aktivistákat, a katasztrófavédelmet és a kormány megoldásra vonatkozó intézkedéseiben a legmesszebbmenőkig partner - olvasható a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×